Minä taikaviitta

Kääk, taikaviitta!!!

Taikaviitta-juttuja

Walt Disney: Minä taikaviitta, Sanoma Media Finland 2017

Taikaviitan tarinahan alkoi vanhasta huvilasta, jonka Aku voitti arpajaisissa. Tai ei voittanut, vaan Hannu Hanhelle tarkoitettu kirje tuli väärään osoitteeseen. Mutta Aku ei halunnut antaa huvilaa aina onnekkaalle Hannulle. Hän piti avaimen, jonka sai kirjeen mukana ja meni katsomaan huvilaa. Matkalla hän mokasi, kun karkotti rikkaan rouvan koiran, kun taas Hannu malttoi lukea koiran kaulapannassa olevan lapun ja sai mm. hienon auton palkkioksi. Huvilasta Aku löysi vanhan Fantom Ankan asun ja päätti esiintyä Taikaviittana, joka kostaa rikkaille. Taikaviitta-hahmon toteuttamisessa Akua auttoi aina avulias ja kekseliäs Pelle Peloton. Taikaviitan aloitussarja löytyy myös Minä Taikaviitta-kirjan alusta.

Tuotantotiimi oli miettinyt pulmaa, josta heille oli valitettu, nimittäin Akun ainaista huonoa onnea. Taikaviitta-hahmon piti olla vastaus tähän pulmaan. Mutta kostaja-Aku oli liian synkkä toteutus, joten Taikaviitan tehtävänkuvaa muutettiin. Hän taistelikin rikollisia, kuten Karhu-koplaa, Milla-Magiaa ja Kroisos-Pennosta vastaan. Taikaviitan kohteina oli myös suuri joukko kertakäyttöhahmoja superkonnia ja rikollisneroja.

Pelle Peloton auttoi Aku-Taikaviittaa tietyillä keksinnöillä, kuten pomppusaappailla, muistinmenetyksen aiheuttavilla unohduspillereillä, auton lisävarusteilla, jne…

Taikaviitta-hahmo on saanut tietysti filmi- ja sarjakuvasankareilta monia ominaisuuksia, aina Bondista, Hämähäkkimiehestä ja Batmanista lähtien. Ja kaiken kukkuraksi Iines Ankasta tuli naistaikaviitta.

Taikaviitan seikkailut toivat kaivattua uudistumista Aku Ankan sarjakuviin ja tietysti myös teemastossa päädyttiin lopulta tuttuun hyvä-paha asetelmaan, mikä oli oiva ratkaisu lapsia ajatellen. Taikaviittaa piirtävät italialaiset sarjakuvapiirtäjät ja Taikaviitta 2000 – esitteli uuden futuristisen Ankkalinnan jossa Aku joutui fiction- tyyppisiin ympäristöihin, kuten avaruuteen, tulevaisuuteen ja virtuaalitodellisuuteen.

Jouko Varonen