Mitä jääkarhu sanoi pingviinille?, Pieni Karhu – Kustannus 2018

Tärkeä selkolukuinen kirja

Kun pingviinit hikoilivat

Martti Lintunen: Mitä jääkarhu sanoi pingviinille? , Pieni Karhu – Kustannus 2018

Pingviiniemon ruuanhakumatkat pitenevät. Lisäksi vesi on lämmennyt siinä määrin että raskas matkanteko jopa hikoiluttaa. Pingviinit asuvat etelämantereella ja ovat taitavia sukeltajia. Joskus ne sukeltavat yli sadan metrin syvyvyteen. Etelämantereesta lohkeaa jäävuoria, jotka hiovat merenpohjan aivan sileäksi ja ruohottomaksi. Niinpä kalatkin ovat siirtyneet kauas ja pingviinit, joiden pääravintoa kalat ovat, joutuvat tekemään kohtuuttoman pitkiä saalistusmatkoja. Kun pingviini tulee väsyneenä poikastensa luo se oksentaa puoliksi pureskeltua kalaa poikasen suuhun.

Kerran pingviininpoikanen näki, miten pingviinintutkijat tekivät työtään ja nappasi heiltä puhelimen. Kuinka ollakaan Grönlannissa jääkarhua säikähtänyt tutkija pudotti puhelimensa ja jääkarhu kiinnostui siitä. Toisessa päässä pingviini äännähteli juttujaan jääkarhulle, koska tutkijoiden puhelu oli ollut kesken. Mitä lienevät jutelleet? Olisiko ollut kysymys siitä, että mitä ihmettä tapahtuu jäätiköille? Alkavat pahasti sulaa ja vaikeuttaa elinolosuhteita sekä pohjoisessa, että etelässä.

Lienee selkolukuisen kirjan puhelujuttu fiktiota, mutta itse aihe on täyttä totta. Nykyisin puhutaan paljon ilmaston lämpenemisestä, joka vaarantaa myös napa-alueiden eläimistön elinolosuhteet.

Martti Lintunen ( s. 1945), joka vastaa kirjan mainiosta kuvituksesta, on kirjailija, toimittaja ja valokuvaaja. Hänet on palkittu tietokirjoistaan, lehtikuvaajana sekä lastenkirjailijana. Nytkin kuvat ovat maailmanmatkaajan omia otoksia. Kuvissa löytyy osallistuvia lähikuvia ja maisemia sekä pingviinien asuinmailta, etelänavalta, että Grönlannista, vaarallistenkin jääkarhujen parista.

Kirjan selkolukuinen ilme on toisaalta nuoria lukijoita innostava ja kuva-annin kanssa kokonaisuudesta tulee tärkeä kannanotto ilmaston lämpenemisen vastustamiseksi.

Mediassa puhutaan paljon ilmaston lämpenemisestä. Toiset vähättelevät koko asiaa, jopa suurvaltajohtajia myöten, mutta onneksi asian saama julkisuus on viime aikoina saanut ihmisten ajattelua ja toimenpiteitä käännettyä oikeaan suuntaan. Tämä kirja tuo osaltaan tärkeää viestiä myös pienimmille.

Jouko Varonen