Mitä Missä Milloin 2019, Otava Kustannus 2019

Takuuvarma tietolukemisto

MMM – pysyy ja paranoo

Mitä Missä Milloin, 2019, Otava kustannus 2018

Sainpa käteeni takuuvarman tietopankin vuodelta 2018. Anoppi niitä minulle osti joululahjaksi, vaikka taisin saada kriitikon virkani vuoksi samaisen kirjan kustantajalta jo aiemmin.

Nytkin kirja on täynnä kiinnostavaa lähihistoriaa. Siinä itkeskellään Suomen kehnoa yleisurheilumenestystä Em-kisoissa Berliinissä. Taisi olla toinen kerta kisojen historiassa, kun Suomi jäi ilman mitaleita. Pistesijojakin kertyi vain kolme. No, jospa nuori polvi ponnistaa seuraavissa arvokisoissa. Mutta paraurheilun Em- kisoissa Berliinissä oli toinen sävel. Leo-Pekka Tähden johdolla napattiin kahdeksan kultaa ja ja yhteensä 14 mitalia. Kova saavutus ja hatunnoston arvoinen.

Vuoden kuolleiden kavalkadissa näkyy olevan tuttuja nimiä. Osanotot ja kunnioitus heidän muistolleen. Tapani Perttu, armoitettu näyttelijä-laulaja, Taikuri Solmu Mäkelä, Uutisankkuri Leena Kaskela, Kirjailija, Runoilija Pentti Holappa, Symppis iskelmälaulaja Reijo Kallio, muiden muassa.

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen dominoivat Pyeongchangin talviolympialaisissa. Krista sai kolme mitalia ja kaksi pistesijaa. Iivo Niskanen täräytti voittamalla kuninkuusmatkan hiidon ylivoimaisesti.

Mukavia ja nostalgisia muistoja kuuluu vuoteen 2018. Trump on saanut osakseen juonittelua. Joku puskaradio tiesi, että nyt Hillary esikuntineen on saanut tietoonsa, että Trumpilla on venäläisten suhmuroimat väärän väriset aluskalsarit. Hillaryn lakimiehet ovat kuulemma selvittämässä asiaa. Tätä tasoa näkyy olevan Trumpin vaino.

Meni aivan iltapuhde lueskellessa kirjaa. Taittokin näyttää rauhallisemmalta ja luettavammalta kuin ennen. Niinpä kansan suosiossa oleva MMM on taas tämänkin joulun vakiolahja isille, joille muuten on vaikea ostaa sopivaa lahjaa.

Jouko Varonen