Mitä Missä Milloin 2020, Otava Kustannus 2019

Mörkö-Markosta brexit-ikiliikkujaan

Mennyt vuosi kovissa kansissa

Mitä Missä Milloin 2020, Otava Kustannus 2019

Anoppi-ruustinnalla oli tapana laittaa minulle jouluksi MMM – kirja siitäkin huolimatta, että olin sen jo itse hankkinut. En ole tullut kysyneeksi mikä rankkaus niillä olisi nykyään, mutta on niitä monta lundiahyllyllistä muistona topakasta naisesta joka huolsi kymmenen lastaan ja silitti papin paidat tuosta noin, suit sait.

No sepä siitä. Mitä Missä Milloin on kyllä tosi kiinnostava kertaus menneen vuoden tapahtumiin. Joskus odottaisi vähän särmäisempää lähestymistapaa, mutta siitä pitänevät huolen poliitikot elämänkerta- /vaalikirjoissaan, joissa Kekkosen vilahdukselta nähnyt nousukas virittelee kirjansa teeman Urkki-paljastuskirjaksi.

Kuolleiden kavalkadissa on monta todella koskettavaa edesmennyttä. Arto Paasilinna, joka sanoi viihtyvänsä vanhainkodin ukkoringissä kupsahti oletettavasti onnellisena miehenä. Vara-manu, karismaattinen Ismo Kallio läksi myös.

Haikeita ajatuksia tulee. Mutta niin se on, kultainen kaupunki, tai pehmyt pimeys odottaa meitä jokaista, elämänkatsomuksesta riippuen.

Kirjassa spekuloidaan tietysti ilmastonmuutosta, jonka on jo kymmeniä vuosia sanottu vievän maapallon pieneksi mustaksi aukoksi. Ohut saviiru vain jää taivaalle ja that´s it.

Mutta ollaan iloisia, tehdään muita iloisiksi ja eletään päivä kerrallaan. Ruotsalainen koulutyttö arveli lyödä kertanyyhkäisyllä kaksi kärpästä yhdellä iskulla: hoidella maailman ilmastoasiat kuntoon ja kahmia nobelpalkintopotin katsomalla vinoon itseään Trumppia.

No, mitä minä nyt. Hyvä kirja tämän täytyy olla, kun stimuloi kriitikonrentun päättymättömään tajunnanvirtaan. Kuvitus ja taitto on muuttunut selkeämmäksi. Samalla tietysti pidentyneet jutut joskus haukottavat. Mutta kas, kun alat lukemaan niitä, huomaat kellon käyvän jo aamuneljää. Ihan huomaamatta hujahti aika moisen vuoden parissa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen