Miten kasvit kasvavat?, Aprillipäivä

Kukkien ja mehiläisten kieltä

Runoja ja tietoa varhaiskasvatukseen

Katie Daynes: Miten kasvit kasvavat?, Lasten Keskus 2017

Jukka Itkonen: Aprillipäivä, kuvitus Camilla Pentti, Lasten Keskus 2017

Vanha kunnon kasvattaja aloitti sukupuolikasvatuksen kukista ja mehiläisistä. Se on kukkien ja mehiläisten kieltä, jonka lapsi ymmärtää. Tämä varhaiskasvatukseen ja koteihin soveltuva pieninten kirja kasveista toimii luukkuperiaatteella. Jokaisella aukeamalla on lukuisia avautuvia luukkuja, jotka jatkavat tarinaa eteenpäin. Yleensä lapsia kiinnostaa avata luukkuja. He odottavat luukun alta yllätystä, joka siellä usein onkin.

Luukun päällä on kysymys: ”Tarvitsevatko kasvit ruokaa?” Luukun avattuaan, löytää lapsi vastauksen: ”Kyllä, ne valmistavat oman ruokansa lehdissään auringonvalon avulla.” Luukun päällä lukee: ”Mitä maan alla kasvaa?” Luukun avattuaan löytää lapsi kuvan karvaisista juurista ja selostuksen, että juurillaan kasvi imee maasta vettä ja ravinteita kasville.”

Toki päästään kukkiin, kukan osiin, mehiläisiin jne… . Sitten on siementen ja hedelmien vuoro. Siementen leviäminen on luku sinänsä. Syksyllä ravinteen siirtyvät lehdistä kasviin odottamaan seuraavaa kevättä ja lehtiin jää värikirjo kun lehtivihreä varastoituu.

Lueskelin kirjaa mielenkiinnolla. Lapsille voi opettaa kasvikunnan ihmeitä näinkin havainnollisesti. Luukkukirjassa on se haittapuoli, että luukut saattavat irrota lasten käsissä.

Jukka Itkonen on kyky lastenkirjallisuuden saralla. Hänen tuotantovauhtinsakin on melkoinen. Joskus olen tietysti vähän miettinyt, että mihin ovat kadonneet lyyriset ja lauluiksikin soveltuvat lastenrunot, joita tekivät mm. Kaija Pakkanen, Marjatta Kurenniemi, Kirsi Kunnas, Laura Latvala ja kumppanit. Nyt näyttää siltä, että vanhan runon aika on ohi ja esim. Itkosen runoissa on räp-kulttuurin mukanaan tuomaa tyyliä. Vanhat jäärät, kuten minä, saavat odottaa riimejä. Nyt on uuden runon ja tajunnanvirran uusi aika.

Heittiö

Monella on keittiö.

Minulla on heittiö,

jossa saattaa heitellä

vaikka kiviä.

Tämän heiton pituus

on kuusi riviä.”

( Jukka Itkonen)

Jouko Varonen