Mökillä, Suomalaiset mökkipihat, readme.fi kustannus

Mökkejä joka lähtöön

Mitä suomalaisuus olisi ilman kesämökkiä

Tanja Nieminen/Anu Valkeinen: Mökillä! Suomalaiset mökkipihat, Readme.fi Kustannus 2018

Vaikka en mökkiä omistakaan, on tullut vietettyä elämästä melkoinen lohko mökeillä, mökkikylissä, jne… Omalla mökillä on tietty tunnelma. Joku tykkää tuunata mökkinsä kunnolla, toinen tykkää piilopirtistä, jossa on aitoa erämään tuntua, muuan haluaa kelohonkamökin näkyvältä paikalta Lapin tunturien ja hyvien kulkuyhteyksien ääreltä.

Tässä kirjassa esitellään kauniita mökkipihoja, joiden somistuksen eteen on tehty töitä. Kirja on jaoteltu teemoihin: mökit veden äärellä, metsämökit ja maaseudun mökkiunelmat. Kirjassa on myös suosituksia puutarhakasveista. Teoksesta löytyy vielä vinkkejä, miten tehdä mökkielämä mahdollisimman mukavaksi.

Anekdooteissa (ei tässä kirjassa) kerrotaan mökkielämän painajaisista, kun innokkaat, mökittömät sukulaiset törmäävät mökille mukanaan Saludo – kahvipaketti tuliaisina. Tällaiset vieraat usein mieluusti nauttivat mökin mukavuuksista, mutta annas olla, jos pyydetään vaikkapa korjaamaan laituria. Kohta Nissanin nokka kääntyy kohti kaupungin riemuja, tuskin korttia lähetetään kiitokseksi.

Mutta asiaan. Kirja on kauniisti kuvitettu ja lukija-/ katselijaystävällinen teos. Kuvista excellent + – arvosana, sekä taitosta, joka on kohtuullisen rauhallinen, kun ottaa huomioon kuvallisen annin määrän. Kirja sopii vaikka viemisiksi mökin isäntäväelle. Se on ajaton ja julkaisuvuodesta riippumaton. Mökkien isäntäväkeä on kirjassa suojeltu julkisuudelta, joskin TV:stä tuttu Sami Hedberg kyllä tekee tiettäväksi itsensä ja vaimonsa myös kuvissa.

Upea kirja kertakaikkiaan! Itse en ole mökki-ihmisiä, mutta katselin kirjan kesäisiä kuvia ja mökkipiharatkaisuja mieluusti. Niinpä siinä vierähti joulupäivästä puolikas aivan mukavissa tunnelmissa. Sitten pistin rivarin saunan lämpiämään ja muistelin niitä reissuja, joita on vietetty perheen kanssa mökeissä Suomessa, Lapissa ja monella taholla ulkomailla.

Kiitos kirjasta!

Jouko Varonen

(SARV:n jäsen)