Mörkökirja, Haamu-kustannus

Mainio mörkökirja

Järvimonsterista kodittomaan kummitukseen

Harri István Mäki: Mörkökirja, Haamu-kustannus

Harri Istvan Mäki tunnetaan nuortenkirjojensa lisäksi työstään kirjoittajakouluttajana ja taidostaan tehdä myös mainioita kuvituksia kirjoihinsa.

Tämä Mörkökirja sisältää harmittoman letkeää ja lapsille sopivaa mörköhuumoria. Ensimmäisessä jutussa perustetaan mörköjen lomakoti ja tietysti sillä on kysyntää aavepiireissä. Eräässä jutussa mörkö vaanii suden asussa pieniä marsuraukkoja, jotka päättävät lähteä metsään nauttimaan seikkailusta. Niinhän ne Hannu ja Kerttukin lähtivät klassikkosadussa. Onpa taiteilija Istvánkin päässyt erääseen satuun mukaan – mörkönä tietysti:

Mörkö piirsi puita, pensaita, lintuja, hämähäkkejä, sammakoita, kukkia, leikkipuiston kiipeilytelineitä, leikkitrakroreita ja pilviä. Yhteistä kaikille piirroksille oli, että piirretyt esineet, koneet, olennot ja kasvit hymyilivät.”

Mäki on lastenkirjailijaksi oiva henkilö. Hän rakastaa mörköjä, vanhoja linnoja, kuunareita ja lisäksi kaikkea pientä ja kaunista. Pois se, että kirjailijan möröt olisivat pahiksia. Mäen möröt ovat ystävällisiä tai ainakin muuttuvat kilteiksi, jos olosuhteiden pakosta ovat muuttuneet vähän pahiksiksi.

Mäki tuumii itse, että kirjailijan ja tietysti lastenkirjailijan ammatti on unelma-ammatti ja kirjojen kirjoittaminen unelmointia. Työelämässä ei moista vapautta saa kokea. Lastenkirjailija ja kuvittaja saa hänen mukaansa nauttia mielikuvituksen rajattomasta käytöstä. Tarinoiden ja henkilöiden luominen on keksimistä, löytöretkeilyä ja seikkailua.

Luin mäen lukijaystävällisesti taitetut jutut todella innoissani. Niihin ei liity dramatiikkaa, vaan usein lähdetään pienistä asioista kehittelemään mörkötarinoita, joissa möröt ovat symppiksiä. Lisää tällaista Harri! Lapset tykkäävät näistä!

Jouko Varonen