Muistoissamme Lasse Mårtenson, Valitut Palat 2018

Mårtensonin parhaat

Veikeä ääni ja mahtavat tulkinnat

Muistoissamme Lasse Mårtenson, 2 CD, Valitut Palat 2018

Kaikessa soi blues, Caterina, Myrskyluodon Maija, Hello Dolly, Nousevan auringon talo, Muistatko syyskuun, On ihmeen hyvä tulla kotiin, Rikas mies jos oisin, My Way, Marraskuu, Laiskotellen, jne…

Lasse Mårtenson ( 1934 – 2016 ) on jäänyt mieleen persooallisten tulkintojen miehenä. Itse ihastuin hänen lauluihinsa jo nuorukaisena. Lasse teki ainutlaatuisen uran suomalaisessa musiikissa, taisipa käväistä Eurovision laulukilpailuissakin.

Paras solisti- ja säveltäjäkausi oli 1960 – 1970 – luvun paikkeilla. Myös ravintolashowt kuuluivat Mårtensonin ohjelmistoon.

Meriaiheiset sävellykset, erityisesti Myrskyluodon Maija, kuuluivat suomalaisten rakastamiin melodioihin. Tässä kokoelmassa löytyy Mårtensonin parasta antia aina 1960 – luvulta lähtien.

Muusikonuransa Lasse aloitti pianon ja haitarin parissa. Jazz oli hänelle tärkeää. Nuorempana Lasse toimi sähköttäjänä ja mainosgraafikkona. Ensimmäinen LP-levy ilmestyi vuonna 1966.

Olen aina tykännyt Mårtensonin omaperäisestä fraseerauksesta ja positiivisista tulkinnoista, jotka saivat myös tyttölapset haltioihinsa. En onnistunut käymään Lassen konserteissa, mutta jännitin kyllä Euroviisujen aikaan Mårtensonin suoritusta. Se ei kuitenkaan noussut Euroopan tasolla aivan kärkikastiin, mutta suomalaisella mittapuulla mitattuna euroviisumenestystä voidaan pitää miehelle ponnahduslautana uusiin menestyksiin.

Lasse julkaisi muistelmansa vuonna 2013. Sen jälkeen hän jäi pois julkisuudesta. Mårtensonin ystäville tarjoaa tämä tupla – CD 48 tuttua tulkintaa ja Lassen omia sävellyksiä, jotka jäivät pysyvästi suomalaisen musiikin historian lehdille.

Jouko Varonen