Murha maalaisidyllissä, Marie Bengts, Bazar-kustannus

Murhaviihdettä ruotsalaisittain

Letkeää maalaiskuvausta ja dekkarin tuntua

Marie Bengts: Murha maalaisidyllissä, Bazar Kustannus 2018

Hannah Lönn ajelee Tukholmasta Smoolantiin, Enebyn kylään auttelemaan jalkavaivoista kärsivää Lilly-tätiään. Perillä hän kohtaa todellisen 50-luvun aarreaitan mitä tulee ihmisiin, jotka pitävät huolta jokaisesta kyläyhteisöön kuuluvasta, niinkuin maalla on tapana. Myös Hannah suljetaan kyläläisten suosioon, mutta on niitäkin, jotka eivät tykkää siitä että Hannah alkaa penkoa murhamysteeriä. Kas kun kun kylän niinsanottu tietotoimisto ja juoruämmä, löydetään pötköttelemästä kuolleena, sakset rintaansa upotettuna.

Lukuromaanityyppisen kirjan etuna on tietysti se, että kansansuosio on taattu. Varsinkin naisenpuolet tarttuvat tällaisiin aihepiireihin mieluusti. Ei niinkään murhaan, vaan maalaisidyllissä uinuvan kylän ja kyläläisten kuvaukseen. Romantiikkaakin on haussa, tottakai.

No Hannah, joka haaveilee urasta muodin parissa, puuttuu murhan selvittelyyn, jopa asioihin, jotka kuuluisivat poliisin tehtäviin. Lieneekö Hannah nähnyt murhaa edeltävänä iltana jotakin, joka stimuloi hänestä esiin uinumassa olevan salapoliisin.

Kaikki ei ole niin yksinkertaista kuin luulisi. Hannah saa piankin huomata, että kyläläisillä on omia salaisuuksiaan, jopa kauan vaiettuja mustia sellaisia. Niihin jos puuttuu, niin pitää olla hyvin hyvin varovainen, varsinkin kun taustalla on tuore murha, jossa kyläläisten asioiden juorulija napattiin hengiltä.

Mitä siis. Letkeä ja humoristinen lukuromaani, johon yhdistyy myös murhan selvittelyjuoni. Ajankohta on 50 – luku. Joskus tulevat mieleen myös Agatha-tädin lähestymistavat, kun lukee näitä uuden ruotsalaiskyvyn jutusteluja, miksei myös Astrid Lindgrenin lämpimät ja humoristiset maalaiskuvaukset.

Tällaisia kirjoja kansa tarvitsee. Kriitikot oletettavasti sijoittavat kirjan omaan turvalliseen lukuromaanigenreensä ja that´s it.

Kiva ja lämmin kirja on kysymyksessä. Suomalaisetkin naiskirjailijat ovat turvautuneet tähän maalaisidylli – nuori kaupunkilaistyttö – niksiin ja lukijoita riittää. Kas kun tarvitaan vähän lämmintä viihdettäkin tähän maailmaan, joka on täynnä terroritekoja ja raakuuksia. Samalla tarjoillaan lukijalle annos sitä kuuluisaa maalaisjärkeä joskin myös mitalin toista puolta.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen