Murhaaja olympialaisissa, Korkeajännitys 1954, Egmont-kustannus

Korkkareita pappojen ajalta

Jouskamurhaajasta jättiapinoihin

Murhaaja olympialaisissa, Korkeajännityssarja vuodelta 1854, Egmont-kustannus

Korkkareita on tullut luetuksi. Sota-aikoihin sijoittuvat seikkailut ovat jääneet itselleni mieleen. Efektiivinen juoni ja kuvakieli kaikkine herkkuineen avaa melkoisia visioita sodanjälkeiseen sarjakuvaviihteeseen. Paljon on muuttunut niistä päivistä, eikä välttämättä hyvään suuntaan. Itse lueskelin yli kolmesataasivuista kirjaa kuin piru raamattua, etsien jotain korjattavaa. Mutta samalla tuli mieleen ajankuva sotien jälkeen ja se on todella näissä jutuissa paikallaan.

On herrasmiesseikkailija Rick Burtonia, taidekeräilijä Henry Owstonia, salaisen palvelun asiamies Andy Rossia, lentäjäsankari Toss Collinsia, tiedemies Zandoria, proffa Barringeria, kuulentäjä Brian Dawesia, jättiapinoita, koreita naisenpuolia, hulluja neroja, jne…

Ensin seikkaillaan merenpohjassa jossa merirosvot kurmuttavat Rick Burtonia olan takaa. Siinä piippukin taitaa välillä sammahtaa symppis-sankarilta.

Taidekauppias, keräileen taiteen lisäksi pahiksia ja naisia. Rytinää riittää ja pirullisia juonia. Todella efektiivinen kuvitus ja teksti turpiin mätkimisen ystäville.

Kokoelmaan mahtuu pari seikkailua avaruudessa ja tietysti siellä on pimahtanut nero operoimassa Maan valtausta. No kaavahan on jossakin muistijälkenä itsellänikin elokuvaseikkailuista. Ja kun kuun takaa löytyy vielä salainen planeetta jättiapinoineen, on keitos jo taattua sci-fi – kamaa.

Jouskamurhaaja rauhan ja jalon kilpailun tyyssijassa, sodanjälkeisissä Helsingin olympialaisissa, vilauttaa nykylukijalle etiäisen Mynchenistä.

Mitä siis? Seikkailut ovat mielenkiintoinen kurkistus 50-luvun sarjakuvataiteeseen. Aina ei painojälki ole niin eksaktia kuin nykyisissä korkkareissa, mutta sehän on se sama kuin vinyyliefekti CD – ja muistikkukaudella.

Pidin minä näistä. Lipsahti aamu iltapäivälle, vaikka aurinko paisteli ulkosalla ja houkutteli keväisen idylliselle kävelyreissulle.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen