Mustila Arboretum

Laatuaikaa Arboretum Mustilassa

Rhodot kauneimmillaan kesäkuussa

Kurvattiin auto Arboretum Mustilan pihaan. Toimistossa kertoi vastaava Jukka Reinikainen, että nyt on alppiruusujen kukinta parhaimmillaan ja sitä jatkuu vielä kesäkuun lopulle. Reinikaisen mukaan toimetonta hetkeä ei ole, vaan aina ollaan työn touhussa suunnittelemassa jotain uutta.

Näyttikin siltä, että nyt oli sesonkiaika ja parkkipaikka autoja täynnä. Myös läheisen taimimyymälän ja viinipuodin piha oli kansoitettu.

Meille kerrottiin, että lyhin reissu kulkee kauniin atsaleapuiston kautta ja sillä puolentoista kilometrin matkalla voi tutustua myös alppiruusuihin eli rhododentroneihin, joiden väriloisto on melkoinen. Atsalea- ja alppiruusupensaita on maastossa tuhansia ja niiden lumo häikäisee vieraan. Suositeltavaa on, että mukaan otetaan kuvausvälineet, vähintäänkin kännykkäkamera, sillä kesäiset muistot Mustilasta kannattaa kyllä tallentaa.

Jukka Reinikainen kertoi myös, että viimeaikaisiin projekteihin on kuulunut uuden havupuutaimikon istutus. Tunnelma puuston keskellä on eksoottinen ja kulkija voi ihailla esim. hemlokki- , jättituija- tai purppurapihtametsiköitä. Myös kapeana korkeuksiin kohoava serbiankuusikko on lumonnut monet.

Jos alppiruusujen kukinta-aika on parhaimmillaan toista kuukautta, niin alueen kaunis syksyinen ruska tarjoaa mahdollisuuden nauttia ruskasta eteläisissä maisemissa. Kävelimme ja kuvasimme puiston nähtävyyksiä ja totesimme, että moni ihme löytyy polkujen varsilta. Lapsiakaan ei ole unohdettu. Lapsille on omat puuhapolkunsa.

Oli aika lähteä kohti Lappeenrantaa ja menomatkalla taivaalle kumpuilivat jo raikkaan kesäsateen merkit. Mustilan reissu on muodostunut perheellemme jokakesäiseksi viihteeksi ja joskus on poluilla käyty sukulaistenkin kanssa. Reittejä on useita, lyhimmät puolentoista kilometrin luokkaa ja pisimmät 3 – 4 km.  Vierailimme vielä ennen lähtöämme Mustilan kartanon ullakkomuseossa. Kartanon vanhat rakennukset, jotka on säilytetty entisessä asussaan muodostavat viihtyisän miljöön.

Myös Mustilassa toimivat taimitarhat, jotka ovat perustajaperheen omistuksessa, antavat oman lisänsä vierailuun, koska siellä myydään puistossa testattuja koristekasveja.

Jouko Varonen

 

Kuvia

( Kuvat: Elisabet ja Jouko Varonen)

https://joukolasse.kuvat.fi/kuvat/Arboretum+Mustila+16.6.2017/

 

Vastaa