Muumien ja Toven tarina
Tove oli nero
Nina Pulkkis – Liisa Vähäkylä: Muumeista miljoonabisnes, Siltala – kustannus
Olen aikuisiällä, kriitikkona ja lastenkirjailijana, seuraillut muumien tarinaa. Lapsena kiinnostivat Disneyn hahmot enemmän, ja muumit ohitin vähän ” outoina ”. Moni lapsi on kuitenkin hurahtanut iäksi muumeihin, jopa Japanissa tuotettujen animaatioelokuvien kautta.
Muumituotteet tulivat vastaan mm. huutokauppakeisari – ohjelmasta, jossa erivärisillä muumimukeilla kerättiin sievoisia summia. Muumi-hahmoihin on yhdistetty monia muitakin oheistuotteita, joilla alkaa myös olla keräilyarvoa.
Kirja kertoo muumien tarinan lisäksi Tove Janssonin elämänkertaa aina niistä ajoista lähtien kun hän piirteli huussissa pahveihin kuvia, joista jotkut ovat muumien kantahahmoja. Myös veli auttoi muumi-sarjakuvien teossa. Itse Tove oli aikuisena mielistynyt elämään saaristossa, jossa hän käveli kallioluodoilla ja kuunteli meren ääniä ja tunnelmia.
Tämä kirja kertoo Tove Janssonin elämäntaipaleesta aina lapsuudesta asti ja tietysti myös siitä bisneksestä, joka kehittyi suureksi osaksi Arabian tuotannon ympärille. Kirja toimii myös anekdoottiensa ja Toven elämänvaiheiden kirjaamisen avulla.
” 1980-luvun mittaan. Jo ennen kuin Arabialla käynnistettiin uusien muumiastioiden tuotanto, lähestyi tv-tuottaja Dennis Livson Janssoneita. Hollantiin kotiutunut tuottaja kävi ehdottamassa muumeista uutta kunnianhimoista animaatioprojektia useaan kertaan.”
Japanilaiset ovat entisöineet jopa Janssonin huussin, jossa hän teki ensimmäiset maalauksensa ja muutenkin Japanilaisten muumi-into on vertaansa vailla. Kenties japsit ovat vähän popularisoineet muumi-tarinoita, niin ainakin luulisin. Omassa kaapissani on yksi hylly täynnä muumimukeja jopa vuosikymmenien takaa, mutta en ole innostunut kysymään niiden arvoa. Saattaapa olla, että jossakin perheessä ällistyttäisiin aarteista, joita löytyy heidän astiakaapistaan. Tämän kirjan arvoa lisää myös runsas ja autenttinen kuvitus.
Jouko Varonen