Myötätunnon mullistava voima, Ps-kustannus 2018

Kaikki tarvitsevat joskus ymmärtäjää

Edistä myötätuntoa lähipiirissäsi

Anne Birgitta Pessi – Frank Martela – Miia Paakkanen: Myötätunnon mullistava voima, Ps – Kustannus

Kirjaa lukiessani tuli mieleen taannoinen haastatteluni, jossa kysyttiin mitä ajattelen nuorison työllistymisestä. Mainitsin omana mielipiteenäni, että vanha kunnon oppisopimuskoulutus olisi paras oikotie ammatin syrjään. Nykyisin jauhetaan kuivaa teoriaa nuorten ja työttömien päähän sensijaan, että hekilö saisi osallistua työpaikan sosiaaliseen ilmapiiriin ja oppisi asioita työtovereiden myötätunnolla ja asiantuntemuksella.

No minun ajatukseni sikseen. Tämä aika paljon toistoinen kirja on toisaalta tärkeää ohjausta esimiehille ja suosittelisin sitä koulutusmateriaaliksi koulutuspäiville kuivien ja kapulakielisten esitelmien sijaan. Myötätunto on tärkeä sana ja se toistuu tämän kirjan sivuilla varmaan satoja kertoja. Tärkeää asiaa kannattaa toistaa, on minun mielipiteeni. Jospa tästä sanasta jäisi jollekin ikuinen muistijälki oikeaan aivolohkoon, tunteen tyyssijaan.

Myötätunto on monisyinen asia, enkä jaksanut jokaista lukua tutkia tarkkaan. Mutta eipä hätää, kirjaa voi lukea siten, että poimii siitä mietteitä, herkkupaloja esim. työpaikan ilmoitustaululle. Ymmärtävä pomo ei revi niitä heti pois.

– Haasta itseäsi osoittamaan myötätuntoa!

– Vahvista tiimisi eettistä kulttuuria!

– Säilytä kunnioitus alaistesi itsenäistä toimijuutta kohtaan.

– Muista kiittää ja sanoa ääneen, kun toinen on sinua auttanut.

– Kun teemme hyvää toisille, sillä on myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiimme ja terveyteemme.

Mainio kirja kertakaikkiaan, kun ei säikähdä artikkeleiden paikoin verbaalia vaikeaselkoisuutta, vaan paneutuu etsimään niitä kultajyviä, joita kirjoittajat jakavat runsain mitoin. Nykyisin aletaan ymmärtää myötätunnon voima vaikkapa esimiestehtävissä ja sairaanhoidon alalla. Myötätuntoinen ihminen saa arjessakin hymyjä ja ymmärtämystä osakseen, harvemmin kritiikkiä.

Jouko Varonen