Näin kehosi toimii, Docendo Oy

Ihmiskehon MMM

Iho kananlihalla ja muita arvoituksia

Näin kehosi toimii, tältä tosiasiat näyttävät, Docendo Oy

Jopas nyt jotakin, tuumin kun selasin ensin tapani mukaan kirjaa saadakseni kokonaiskäsityksen. Pian huomasin, että kirja toimii monella tasolla. Se antaa vinkkejä jopa ruohonjuuritason lukijalle ja samalla selostaa varsin yksityiskohtaisesti ja mahtavan kuvamateriaalin avulla kehon eri osien toimintaa ja sitä mikä millekin osalle on hyväksi arkielämässä ja mikä haitaksi.

On monia tartuntatauteja. Monet taudinaiheuttajat siirtyvät ihmisten välillä ilman tai veden kautta, toisen henkilön koskettamista esineistä tai saastuneesta ruuasta. Zoonoosit ovat eläinten infektioita, jotka voivat levitä ihmiseen yleensä puremalla.”  ” Immunoterapia on hoito, joka auttaa immuunijärjestelmää taistelemaan syöpää vastaan. Tämän voi tehdä monilla eri tavoilla. Rokotteet ovat yksi kehitteillä oleva immunoterapian menetelmä. Rokotteet kannustavat immuunijärjestelmää hyökkäämään vain syöpäsoluja vastaan.”

Kirja on todellinen aarreaitta, jos siihen perehtyy kunnolla. Ihmiskeho on niin monimutkainen luomus, että voi vain aavistella millaisen haasteen se tarjoaa sairauksien tutkijoille.

Kirja antaa selityksen moniin ihmiskehon ilmiöihin, joihin ei arkielämässä tule kiinnitetyksi huomiota. Jos kuitenkin ilmiö on vakavammaksi vaaraksi terveydelle, on kirja tietysti vajavainen tarjoamaan pidemmälle menevää apua. Silloin on siirryttävä asiantuntevan terveydenhuoltoammattilaisen hoitoon. Varsinainen lääkärikirja tämä ei ole. Kas, kun sairaudet ovat usein luonteeltaan yksilöllisiä ja vaativat lääkäritiimiä avuksi.

Nykyinen lääketiede keksii mahtavia innovaatioita esim. syövän hoitoon. Siksi lääketieteeseen satsataan mahtavia summia. Kirja on tietysti taitoltaan levoton ja luulen, että sen hienouksiin vaaditaan rauhallista aikaa. Kirjan kuvamateriaali on laadittu mahdollisimman havainnolliseksi ja jos mahdollista, jokamiehen käyttöön sopivaksi. Luulisin, että terveydenhoitoalan opiskelijallekin sillä olisi paljon annettavaa.

Jouko Varonen