Nasima

Intiimi henkilökuva

Nasima Razmayar – pakolainen ja poliitikko

Raila Kinnunen: Nasima, Tammi 2017

Nasiman isä oli suurlähettiläs Moskovassa, kunnes perhe pakeni Suomeen. Nasimalla on hyviä muistoja suomalaisesta koulusta ja kavereista. Sen sijaan vielä kansanedustaja-kaudella ilmennyt rasismi ja vihapuheet, jotka saivat pontta Suomeen suuntautuneista pakolaisvirroista, yllätti hänet ja tuotti pahaa mieltä. Nasima valittiin myös vuoden pakolaiseksi, ei vähiten hänen optimisminsa ja ahkeruutensa vuoksi.

Lukioaikana Nasima hankki sivutuloja toimimalla työntekijänä huoltamolla, jossa sai hoitaa kassaa ja valmistaa sekä tarjoilla ruokia. Palkka oli hyvä asia ja auttoi koulunkäynnissä, mutta kotona ei suhtauduttu myötämielisesti yövuoroihin. Kristityn aviopuolison valintakin lienee herättänyt keskustelua. Kirja on avoin tilitys, ei mitenkään kirjallisesti tyylikäs, mutta sitäkin rehellisempi. Razmayar kertoo lapsuusvuosistaan, jolloin isä laittoi lapset pihalle etsimään ystäviä, koska kotona olemalla ei kavereita ainakaan saa. Kouluvuodet olivat työntäyteisiä ja ahkera oppilas sai piankin opettajien sympatiat puolelleen. Kielitaitokin varmistui vähitellen.

Nasiman osallistuminen Tanssii tähtien kanssa – kisaan lienee perhepiirissä herättänyt myös keskustelua, mutta se antoi myös tarvittavaa julkisuutta kansanedustajan tehtävää ajatellen. Niinpä Nasima tuli valituksi eduskuntaan ja koko ajan hänellä on ollut tärkeänä ajatuksena pakolaisten asia.

Kirja on hyvä lukukokemus ja antaa myös perspektiiviä siihen millaista on pakolaisen todellisuus Suomessa. Pakolaisvirtojen vuoksi on tehty polttopulloiskuja ja väkivaltaisia yhteenottoja. Tuntuu siltä, että Nasiman kaltaisia selkeäsanaisia ihmisiä tarvitaan ajamaan pakolaisten asiaa. Luin kirjaa iltapäivän ja totesin, että se puhuu asiaa ajasta, jolloin meidän on hyväksyttävä myös pakolaiset ja maahanmuuttajat osaksi omaa suomalaista todellisuuttamme. Nasima itse oli aluksi sitä mieltä, että hän on liian nuori tekemään elämänkertakirjaa, mutta tärkeitä asioita on kirjaan kyllä löydetty ja se on ennen muuta vahva kannanotto.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa