Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot, Tammi Kustannus

Tyttö ja aviokriisi

Nuoret tarvitsevat samistumismalleja

Nicola Yoon: Rakkauden askelkuviot, Tammi Kustannus 2022

Yoon opiskeli sähkötekniikkaa ja hurahti valinnaisaineeseen, luovan kirjoittamisen harjoitteluun. Niinpä monen ihastus vei koko käden ja Uoonista tuli best seller – kirjailija.

Tässä kirjassa hän kertoo vanhempien avioeron tuomasta kurimuksesta tytön elämässä. Näyttää ihan siltä, että psyyken hoito olisi tarpeen. Mutta onneksi löytyy poikakaveri, joka harrastaa tanssia. Siihenpä tyttökin innostuu. Kirjailija asuu Los Angelesissa miehensä kanssa ja on noussut kotimaansa nuortenkirjailijoiden kaapin päälle. Kirjan juoni on selkeä ja antaa lukijan ymmärtää että jos on kolhuja elämässä, pitää vain uskoa, että kaikki voi aettua kohdalleen. Nuorille sydänsurut, varsinkin rakkausasiat ovat koko elämä. Mutta nuoren mieli on muuttuvainen ja siihen perustuvat monet nuortenkirjat, varsinkin ne parhaat. Kun löytyy pirtsakka poikakaveri joka on kiinnostunut smoista asioista, niin hui hai, kaikki on taas kunnossa.

…” Elämä on lyhyt, Tartu hetkeen. Elä tässä ja nyt, X sanoo hymyillen. Onko sinulla elämänfilosofia, josta minun olisi hyvä olla perillä? Ei satu olemaan filosofioita, minä sanon”…

Itse kirjoitin nuortenkirjoja helsinkiläiselle kustannustalolle. Jotakin ymmärsin nuorten ajatusmalleista. Mutta tässä kriitikon työssä olen oppinut, että pelkkä seikkailu ei riitä kirjan ainekseksi. Pitää olla mukana syvempääkin antia. Joskus vaikka rakkauden hömppää mausteeksi. Nuoret tykkäävät semmoisesta. Niinpä Yoonkin on noussut suosikiksi niille, jotka tarvitsevat sielunhoitoa nuoruuden henkisiin vaivoihin. Kirja on hyvä ja suositeltava. Yoon on ymmärtänyt mikä on kupletin juoni. Nuorten rakkaus on totinen juttu. Monesti tosi ystävän löytäminen on aarre ja pelastaa henkisiltä krempoilta.

excellent

Jouko Varonen

SARV:n jäsen