Niina Junttila: Yksinäisyyden monet kasvot, Tammi Kustannus 2022

Yksinäisyys on kidutuskammio

Asiantuntija yksinäisyyden juurilla

Niina Junttila: Yksinäisyyden monet kasvot, Tammi Kustannus 2022

Niinpä se vain on, että yksinäisyys ”kopaisee” jokaista suomalaista ennemmin tai myöhemmin, eikä silkkihansikkailla vaan rajusti.

Korona-ajan runtelemat nuoret ovat päässeet usein kertomaan tuntojaan, eikä se ole mitään kermakuorrutettua mansikkakakkua. Päin vastoin, yksinäiseksi jäänyt ja kaveripiirin hylkimä usein on jo ajatuksissaan viimeisellä rannalla.

Joku on kokenut yksinäisyyden jo koululapsena. Kaverit ovat hylkineet hänet koulun nurkalla seisojaksi, mutta ei siinä vielä kaikki. Usein yksinäinen kokee jo alakoulussa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja saa ikuisia traumoja. Usein sanotaan, että raaka lapsuus tekee ihmisistä kirjailijoita. Näitä uravalintoja on useita Suomessakin. Ja lisäksi kansa haluaa lukea realistisia kuvauksia ongelmaperheistä.

Itse yritin lapsellisuuksissani alakouluaikoina lahjoa itselleni ystäviä karkkilaatikolla. Mutta kun pitkä sormi vei kaikki karkit, oli minun vuoro saada luuvitosta nenuliin.

Kirjan tekijä, kasvatuspsykologian tohtori, on ottanut mukaan aika paljon tuhansista ja tuhansista mielipiteistä joita yksinäiset ovat lähetelleet. Ongelma on nykyisinä aikoina laajentunut ja usein apu tulee liian myöhään.

…”Uskon kuitenkin, että että esimerkiksi psykoterapiaan käytetty raha tuottaa enemmän kuin kustantaa. Vaikka terapia voi auttaa psyykkisten ongelmien lisäksi yksinäisyyteen, ei sitä pidä sekoittaa ystävyyteen; terapeutti voi auttaa ihmistä pääsemään tasapainoon, jossa hän on kykenevä solmimaan ystävyyssuhteita”…

Pidin kirjasta. Kirjoittaja on julkaissut paljon alan kirjallisuutta ja tietää että jotkut asiat on otettava pieteetillä, eikä dominoivasti.

Sama se on ystävyyssuhteissa. Tilanteita ei pitäisi päästä eskaloitumaan, vaikka tuntuisi, että nyt sanon sille suorat sanat.

Tuloksena on yksi ystävä, tai useita, vähemmän. Kas kun yksinäisten markkinoita ei ole, on vain ystävien markkinat ja niitä ei jokaisen jöröjukan tielle osu.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen