Niina Repo: Anteeksianto, WSOY Kustannus 2022

Talokaupat lännen malliin

Pitkä rikollisuuden varjo

Niina Repo: Anteeksianto, WSOY 2022

Niinhän siinä käy, kun ostaa ”priiman” talon vilkkusilmäiseltä tutulta. Välikatto on lammikkona ja sitä rataa.

Mutta homman kehittely alkaa vasta näistä tunnelmista. Pistetään mies lujille, ajattelee moni tässä tilanteessa eikä kirjan päähenkilökään tee poikkeusta. Ja niin päästäänkin rikollisuuden ytimeen ihan huis hais vaan.

Selvittelyjähän ne semmoiset rikokset vaativat, selvitteyjä sevittelyjen jälkeenkin ja yleensä on vain lakimies se, joka rikastuu. Mutta jäähän vielä jäljelle  oman käden oikeus, se perinteinen suomalainen tapa ottaa hyvitystä.

Ja ruumiitahan niitä alkaa ilmaantua. Talokauppias, markettimies, kun on lopulta helposti jutkutettavissa vaikka lasten hyväksikäyttäjäksi. Pitää vain lisäillä muutamia kunnon todisteita miehen mukaan.

Pidin Revon kirjasta. Hän on kirjoitustaidon yliopisto-opettaja ja julkaissut jo lukuisia kirjoja. Mitäpäs sitä muuta kuin odottelemaan kirjailijalta ihan huippusuoritusia, kukaties vaikka psykologisten rikosromaanien genressä.

Talokauppojen epäonnistuminen on supisuomalainen juttu. Siksipä kirjassa on kosolti todentuntua. Mutta ei teos ole pelkästään dokumentti. Mukana on supisuomalaista periksiantamattomuutta ja tietysti myös menemistä vihan ja inhon rajoille.

…”Eli noin vain, puolihuolimattomasi, miltei vahingossa, minusta tuli tappaja. Pena oli päästetty tuskista ja palkinnoksi otimme hänen piironkiin jemmaamansa rahat ja kasan vanhoja kelloja, koruja ja sen sellaista. ”…

Mielipiteeni on, että kohtahan se kirjoitustaidon opettaja Repo kolkuttelee finlandiakastia tai ainakin muita valtakunnan arvostetuimpia palkintoja.

Kiitos kirjasta, joka avasi silmiä talokauppojen suhteen ja porautui pahasti haavoitetun ihmisen sielunmaisemiin.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen