Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin, Tositarinoita Suomesta, Tammi Kustannus 2022

Poliisimiehen koettelemukset

Maalittaminen stimuloi kirjailijaksi

Niko Rantsi: Rikospoliisin silmin, Tositarinoita Suomesta, Tammi Kustannus 2022

Niko Rantsi tunnetaan Vuoden johtolanka – palkittuna kirjailijana. Hän on toiminut vastuullisissa poliisitehtävissä yli 30 vuotta. Mutta eipä arvannut, että alamaailmasta tuttu mies ottaisi hänet uhkailun kohteeksi.

Kilahti vain viesti ja siitä se alkoi. Järjestelmällinen uhkailu, jota ei lopettanut edes vankeustuomion vaara. Jopa perhe otettiin silmätikuksi ja lopulta oli kerrottava vaimollekin, että uhkailun koski kierosti myös tätä ja lapsia.

Niinpä poliisin itsesuojeluvaisto vei voiton ja välillä Rantsi oli valmis vaikka epätoivoisiin yrityksiin saada vainoaminen loppumaan. Rantsi päätti kuitenkin yrittää kirjailijan uraa ja heti napsahti Vuoden johotolanka, arvostettu rikoskirjallisuuspalkinto.

Tämä teos kertoo monista muistakin rikostapauksista ja -tutkinnoista, Jengeistä, jotka ovat valmiita mihin vain ilkeisiin tekoihin, jopa hengenvaaraan johtaviin, taannoisen tsunamitutkinnan vaiheista, mediasta tutusta helikopterionnettomuudesta, hengenvaarallisesta kuulustelusta, Arctic Sea – kaappauksesta Itämerellä, Hyvinkään murhenäytelmästä, kansainvälisesti etsintäkuulutetuista rikollisista, terrori-iskun päätutkijan työstä, jne…

Kirja on aihepiireiltään mielenkiintoinen ja koskettava. Poliisin työstä se antaa semmoisen kuvan, että paraskaan empatian taito ja rauhallinen suhtautuminen ei aina riitä. Myös parhaat ja fiksuimmat poliisit ovat siinä työssä vaarassa.

Instrumentaaleja joululauluja kuunnellen tutustuin kirjaan ja minusta se oli sopiva sekoitus. Sanovat, että joulu on pahinta aikaa mm. perheväkivallan suhteen.

Tsemppiä poliisin uran valinneille.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen