Odotusarvoisesti sinun, Atena-kustannus

Erikoinen kirja

Kirja pro-pelimiehille

Antti Kivimäki: Odotusarvoisesti sinun, Atena-kustannus 2018

Jos kysyttäisiin mielipidettä kirjasta joltakin eläkeläiseltä, niin hän tuumisi varmaan, että tämmöisiä robotteja niistä nuorista tulee, kun ne ei tee muuta kuin istuvat tietokoneen ääressä, deittailevat, chattailevat ja pelailevat uhkapelejä yökaudet.

Enpä varmaan ole aivan vielä kalkkeutunut, kun jaksoin selata Kivimäen kirjan läpi ja osallistua peli-ilmaisujen ja väitöskirjaslangin sekoituksella keitettyyn proosarunonomaiseen keitokseen. Toisaalta tuli jo mieleen taannoinen kirjallisuuden ”outo lintu” Hans Selo, jolla joka toinen sana oli lipan alta kiskaistu uudissana.

Ville-poika on pahasti pelikoukussa ja ei ole ainut, jolla kirjassa on jonkunlainen psykoosi päällä. Rahaakin tulee ja jonkin sortin järki päähän. Nuorukainen onnistuu saamaan kaverikseen Pilvin, joka on erikoistunut addiktioiden tutkimiseen. Siinäpä olisi elinikäinen psykoanalyytikko peliriippuvaiselle. Mutta Ville on oppinut hyppimään leveliltä toiselle ja elämään todellisuuspakoisessa uhkapelimaailmassa.

Näinkin voi kirjan kirjoittaa. Aistin lukiessani jännitteitä ja eroottistakin viritystä, vaikka en ole parhaimmillani pelifraasien parissa. Joku proffa oli kuitenkin kiinnostunut Villestä ja kaipa hänestä leivottiin jonkin sortin tohtoriaatti.

Kirjan lukijan täytyy olla vähän jyvällä pelistrategioista, niin voi saada selvää, mutkikkaasta ja vaikeasta sanastosta. Ehkä Näistä Kivimäen pelivinkeistä voisi olla apuakin, jos on todella ottanut pokerin elämäntehtäväkseen.

Jäin miettimään, että minne se alussa väläytetty tuttavuus, yliherkkä Milena katosi, kun hänessä näytti olevan ainesta vaikka mihin. Entisenä opiskelukesien ”vipparina” rankkasin Milenan kehityskelpoiseksi tämäntyyliselle miehelle, jos ei olisi ollut sitten liian rankka tapaus. Ainakin kriitikon mielenkiinnon herätti todentuntuinen kuvaus tästä tyttösestä.

Jospa vaikka kirja onkin sopiva 4D – ajan nörttinuorisolle. Pahempaakin siansaksaa kun tietokoneelta löytyy. Kirjan nimestä jäin miettimään, että se sopisi proffan vastaukseksi papille, joka kysyy, että tahdotko ottaa tämän… . Lieneekin tämä kirja tehty toisaalta vähän kieli poskessa ja kokeilumielessä, jos vaikka kirjallisista innovaatioista kiinnostunut kustantaja tarttuisi verkkoon.

Jouko Varonen