Informaatio-oikeuden perusteet
Yhteiskunta rakentuu tiedon varaan
Tomi Voutilainen: Oikeus tietoon, Informaatio-oikeuden perusteet, Edita Kustannus 2019
” Informaatio-oikeus on kehittyvä oikeudenala julkisoikeuden ja yksityisoikeuden välimaastossa, vaikka tietojenkäsittely ja tieto itsessään ovatkin aina olleet osa oikeutta ja oikeusjärjestystä. Informaation ja sen käsittelyn sääntely on kuitekin kokenut uudistuksia viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, kun tietojenkäsittelymahdollisuudet ja tietojen kerääminen ovat tehostuneet tietoteknologian kehittyessä ja erilaisten tietovarastojen käytön lisääntyessä.”
Onpas todella muhkea tietopaketti, jossa on käsitelty sekä alan entinen lainsäädäntö, että uuden uutukaiset muutokset, jotka vapauttavat tietojen käsittelyä, silloin kun se on tärkeää asianomaisen kannalta tai esim. muiden tahojen oikeusturvan ollessa kyseessä.
Suomen kansalaisella on tietysti tiettyjä perusoikeuksia jotka kohdistuvat hänen henkilökohtaisiin tietoihinsa. Niinpä ei pidä suin päin antaa edes terveysviranomaisille oikeutta tietojen tallentamiseen tiedostoihinsa. Henkilökohtaiset tiedot kun ovat salaisuuksia, vaikka niitä helposti rekisteröitäisiin esim. terveydenhuollon piirissä ”ihan vain ohimennen”.
Henkilökohtaisen tiedon luovuttaminen on aina vaarallista niin pankki- ja terveysasioissa kuin sosiaalisessa mediassa. No, onneksi terveysalalla on vankka salassapitosuoja henkilön sairauksiin liittyvissä asioissa.
Mutta asiaan. Kirja on todellinen järkäle ja sen kokoaminen on vaatinut rankkaa työtä myös kirjoittajan avustajilta, ei vähiten kotiväeltä. Voutilainen on Itä-Suomen Yliopiston proffa joka suosittelee tuoretta kirjaansa mm. lakiopiskelijoille. Teksti ei ole mitään selkolukuista, vaan viisisataaviisikymmentä sivua pienifonttista, tiukkaan sullottua materiaalia.
Onnittelen Voutilaista mahtavan materiaalin saattamisesta painettavan kirjan asuun. Moni olisi väsynyt moisella työssä. Mutta onneksi nykytekniikka auttelee mm. tiedonkäsittelyn mahdollisuuksilla.
Jouko Varonen
SARV:n jäsen