Öinen kiitäjä ja muita ötököitä, Juha Laaksonen

Kiva luontokirja                                                         

Laaksonen on luontomies

Juha Laaksonen: Öinen kiitäjä ja muita ötököitä, Tammi 2018

Juha Laaksonen on oletettavasti holistinen luontoharrastaja, joka tietää joka alalta jotakin, mutta eksaktia tietokirjaa esim. hyönteisistä ja ötököistä häneltä on turha odottaa. Lueskelin näitä kuvin ryyditettyjä juttuja, kun itsekin olen ollut Suomen luontokuvaajien jäsen. Sain paljon tärkeää tietoa. Esim. nokkosperhosten kato viime vuosina johtunee siitä, että karttaperhosten tulo voimallisesti maahamme aiheuttaa jonkun tartunnan, joka tekee nokkosperhosille jäynää. Toivon vain, että löytyy joku vastaveto tähän tartuntaan ja nokkosperhoskannat alkavat taas kukoistaa. Kaunis perhonen se on ja itse ehdotin sitä Suomen kansallisperhoseksi.

Laaksonen puhuu ja esitelmöi paljon eri perhosista ja ötököistä, joita hän on reissuillaan myös kuvannut. Niinpä sieltä löytyi toki paljon ”opittavaa” vaikka omilla ulkoisilla kovalevyilläni on perhos- ja ötökkäkuvia ”järjestyksessä”  parin- kolmenkymmen vuoden ajalta. Yleensä ottaen kronologista perhos- tai ötökkäkirjaa ei edes tarvitakaan. Aina voi ”kilauttaa” kaverille esim Facebookin sivuilla ( Suomen ötökät, Suomen perhoset). Siellä majailee yhä kasvava joukko alan asiantuntijoita ja kun seuloo veijarien” kommentit pois, löytyy varmasti eksaktia tietoa.

Hyvän kirjan on Laaksonen taas tehnyt. Se pitää ihan sijoittaa kirjahyllyyn kunniapaikalle.

Laaksosella on luontojutuissaan vankka asiantuntemus ja monta ilmiötä selvitetään näissä pakinanomaisissa tarinoissa. Nyt kevään korvalla voi taas odotella perhosten ja ötököiden ilmestymistä niityille, vaikka lueskelemalla tämäntyylisiä kirjoja.

Kirjasta löytyy vastaus mm. seuraaviin kysymyksiin:          – Purevatko hepokatit?  – Mitä pihlajaperhoset etsivät hiekkateillä parveillessaan? – Mikä on Suomen kaunein perhonen? – Mikä vihreä perhonen tulee keväällä ensimmäisenä esille?

Jouko Varonen