Olavinlinnan tarinoita

Neidon kyynelistä kasvoi pihlaja

Musta pässi pelasti hyökkääjiltä

Tarinaa ja historiaa Olavinlinnsta

Matti Rautiainen: Neidon kyynel ja muita tarinoita Olavinlinnasta, Kustannus Aarni

Tarina kertoo, että musta-pässi – veistos, joka seisoi Olavinlinnan muurilla pelasti linnan hyökkääjiltä. Kas kun venäläiset kiipesivät ja linnan muureja pitkin valloittaakseen koko linnan, mutta samaan aikaan puhkesi rajuilma ja salaman loisteessa pässi-veistos näytti itsentään vanhalta kehnolta. Niinpä vihollinen jätti valloitusaikeet sikseen ja pakeni paikalta.

Toinen, tutumpi tarina, kertoo linnassa asustaneesta neidosta. Joku oli nimittäin avannut linnan portit viholliselle, joka saatiin suurella vaivalla ja mieshukalla ajettua tiehensä. Mutta sitten alkoi syyllisen haeskelu. Syyllinen, nuori mies, pysyi vaiti, mutta häneen rakastunut tyttö tunnusti avanneensa portit. Niinpä rangaistus oli ankara. Syytön tyttö muurattiin vankityrmään linnan muurin sisälle. Kerrotaan, että tytön kyynelistä kasvoi pihlaja, joka työnsi kukkivat oksansa linnan muurin läpi.

Matti Rautiaisen kirjassa on vankkaa historiatietoa. Ja vaikka kirjan taitto on väljähkö, jopa tuhlaileva, niin yhdessä kuvasivujen kanssa teoksesta muodostuu oiva tietoisku vanhoihin tapahtumiin ja henkilöihin. Pyhä Olavi lienee antanut nimensä linnan lisäksi sadoilletuhansille suomalaisille.

Olavinlinnasta on tehty monia runoja ja tekstejä, tunnetuimmaksi niistä on tietysti tullut Annikki Tähden esittämä, Erkki Melakosken säveltämä ja Sauvo Puhtilan sanoittama laulu Balladi Olavinlinnasta. Mutta mm. suuri runon taitaja Eino Leinokin on tarttunut Olavinlinna-aihelmaan:

Yhä huokailen, onneton, orjuuttain

oli linna ja linnassa impi –

jos huolisi joku mun huoliain,

sois kantelo kaunihimpi… ( Eino Leino 1913)

Kirja on tehty ulkoasultaan tarinakirjaksi. Hyvä niin, mutta suurelta osin tarinat jäävät kertomatta ja teos perustuu lähteiden mukaan luonnostelluksi historiankirjaksi. Silti se on kaunis kunnianosoitus oopperakaupungin komistukselle, uljaalle Olavin-linnalle.

Jouko Varonen

Vastaa