Olli Marttila: Safaritarinoita, Tammi Kustannus 2023

Olli Marttilan matkassa.

Unohtumattomia elämyksiä

Olen saanut Olli Marttilalta lahjaksi kirjan nokkosperhosista. Muistuu mieleen monta kuvaa, joista erässä nokkosperhonen pasteerailee Finlandia-talo seinustalla. Marttila oli tuolloin Imatran Allergia- instituutin palkkalistoilla. Myöhemmin hän valitsi työkseen Afrikan ja erityisesti Tansanian. Tämä kirja kertoo Marttilan kokemuksista Tansaniassa ja muilla Afrikan reissuilla. Niinpä mukaan on mahtunut iloisten ja mieleenjäävien hetkien lisäksi myös hyytävän pelottavista tilanteita, kun öinen Afrikan äänien konsertti sai kirjailijan jäykistymään pelosta. Mutta aamulla kauhun hetket unohtuivat ja Marttila koki, että täällä tulevat olemaan hänen elämänsä ihanimmat ajat. Kirja on osoitus siitä, että kutsumus on joskus niin voimakas, että se ohittaa kaiken työsaralla ja koko kokemuskartalla. Niinpä Marttila on kirjoittanut ja kuvittanut kymmeniä Afrikka-aiheisia teoksiakin.

…”Taivallamme Tansanian helteessä 120 kilometriä Mkomazin kansallispuiston savannipensaikkojen läpi. Siirrymme viikon aikana Zangen pääportilta Maoreen, Kenian rajan tuntumaan. Jos huvittaa, Maoressa voi käydä ilman passia…” ”Vakaa loppupäätelmäni on, että leirihenkilökunnalle ei ollut todennäköisesti edes kerrottu, mikå heitä oli odottamassa. Ja jos he olisivat tienneet, voi olla, että koko Mkomazin kävelysafari olisi saattanus jäädä kokematta…”

Ei näytä siltä, että kävely villieläinten seassa olisi pelkkää iloa. Joskus on henkikulta vaarassa ja safarin onnistuminenkin vähän sitä ja tätä. Paikallisten henkilöiden kanssa on osattava luovia ja joskus norsu yrittää murskata luut istahtamalla ihan lähituntumaan.

Pidin kirjasta. Kertomukset ovat joskus ihan efektiivisiä ja reissut vaarallisen tuntuisia. Onneksi Marttilalla on asiantuntemusta ja toisaalta taitoa suhtautua pieteetillä paikalliseen väestöön.

Kirjoittajalla on kyky saada juttuun jännitteitä ja kerrontaan myös asiaan kuuluvaa tilannekuvausta, joka motivoi lukijaa. Kysymyksessä ei ole mikään viihdejuttu, vaan Marttila lähestyy aihepiiriään, jos mahdollista, realistisesti.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen