Olympiahistoriaa

Olympialaisten kultaiset vuodet

Paavo Nurmesta Sami ”Musti” Jauhojärveen

Jännitteisiä tarinoita olympialaisista

Suomalaisten olympiavoittojen tarinat, toim. Lasse Erola, Paasilinna kustannus 2016

Oma suosikkini oli joskus 1960 – luvulla keihäänheittäjä Pauli Nevala, joka Tokion kisoissa 1964 voitti keihäänheiton. Kerrottiin tarinoita, että Pauli Nevala ja Jorma Kinnunen ilmoittivat joskus kotimaiselle kilpailunjärjestäjälle, että keppi ei lennä yli 80 metriin, ellei palkkioista sovita. Mene ja tiedä. Nevalan kuva oli kuitenkin kunniapaikalla nuoren pojan leikekirjassa.

Lontoon kisoissa 1908 Verner Weckmanin kerrottiin saaneen kultamitalin sopupelin kautta kun hän Yrjö Saarelan kanssa eteni finaaliin. Mene ja tiedä, mutta suomalaisten painimainen oli jo silloin kovaa rautaa. Kaverukset viettivät juttutuokiota matolla ja lopulta Saarela kellistyi helpohkosti selälleen.

Kirja muistaa myös ”kulttuuriolympialaiset” kun Aale Tynni voitti runollaan ”Hellaan laakeri” kultamitalin Lontoossa 1948. Sittemmin taidelajit jäivät pois, mutta suomalaisten menestyskin muuttui 14 kultamitalin vuosista. Olympiavoitto oli sotien jälkeen yhä vaikeampi saavuttaa.

Itselleni on jäänyt mieleen mm. monia hiihtokisoja, joissa suomalaiset urakoivat. Marja-Liisa Hämäläinen lienee noita nykyajan menestyjiä, jotka palasivat kisoista useita kultamitaleita kaulassaan. Toki mitaleita oli Eero Mäntyrannallakin. Nuorukaisena seurailin Lasse Virenin ja kumppaneiden suorituksia väri-tv:stä. Lapsena piti kuunnella Siiri Rantasen ja Veikko Hakulisen urotekoja naapurin radiosta Pekka Tiilikaisen selostamina. Olympialaiset muovasivat nuoren pojan identiteettiä.

Kirja tarjoaa kivoja ”tietoiskuja” olympiamitaleiden tiimoilta ja kertomuksia on elävöitetty arkistolainauksilla ja lehtitiedoilla.

Suomalaiset ovat olympiahistoriansa aikana napanneet 146 olympiavoittoa, joten kirjassa riittää aihepiirejä riittävästi. Itse uppouduin opukseen moneksi tunniksi ja totesin, että kirjan tekijä on tehnyt hienoa työtä. Toki samalta tekijältä on ilmestynyt aiemminkin kirjoja Suomen olympiahistoriasta, mutta ei näin kattavaa kartoitusta. Erityisesti viehätyin kilpailuselostuksista, joissa on paikoin todellista urheilun huumaa, vaikka ne olisivat lyhyitäkin juttuja. Ja mikä tärkeintä, Suomi voittaa.

Jouko Varonen

Vastaa