Omannäköinen elämä, Ps- kustannus

Uranvalinnan ABC

Ihmisellä voi olla useita ammatteja

Leena Ståhberg/Marjaana Herlevi: Omannäköinen elämä, näin teet hyviä valintoja, Ps- kustannus 2018

Elämäntaipaleella voi tulla eteen useita ammatteja. Nuorena miehenä olin varastomiehenä Helsingissä. Siitä suuntasin opettajanvalmistuslaitokseen. Toimiessani opettajana ja koulunjohtajana kiinnostuin nuortenkirjailijan ja kriitikon urasta. Näitä tein työni ohessa. Luontokuvaus ja toimittajan työ kiinnostivat. Mitäpä muuta kuin näihin puuhiin, oman opettajantyön ohessa.

Mutta höpinät sikseen. Tämä kirja on tosi tärkeä teos opettaessaan, että henkiset taipumukset on otettava huomioon ammattia valittaessa. Eräitä ammatinvalintaa ohjaavia asioita ovat mm. halu olla vapaa ja pärjätä itse, halu olla toisten hyväksymä ja kuulua joukkoon, halu auttaa muita, halu sosiaalisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen, halu kasvattaa ja huolehtia lapsista, halu saada kauneutta elämään, halu nauttia ruoasta, ruumiillinen aktiivisuus ja halu käyttää lihaksia, halu olla stressitön ja ennakoida riskejä, jne…

Kirja on tarkoitettu erityisesti nuorille, jotka ovat elämässään risteyskohdassa, mutta myös aikuisille, jotka haluavat ottaa uuden suunnan elämässään. Kirja sisältää paljon tehtäviä ja itsensä analysoimista, joten lukijan on syytä varautua siihen, että hän käy läpi melkoisen koulutuksen uranvalintaan.

Kirjan tekijät ovat koonneet myös esimerkkikertomuksia sinnikkyydestä kuunnella sydämensä ääntä. Niinpä eräs tyttönen, jota ammuttiin päähän mielipiteidensä vuoksi kohosi naisasianaiseksi ja Nobel-palkinnon voittajaksi.

Toinen esimerkkitapaus kertoo tytöstä, joka halusi lentäjäksi. Vaikka hänelle hymähdeltiin, tyttö toteutti unelmansa ja sai liikennelentäjän työstä ammatin.

Upea kirja ja vielä helppolukuinenkin taitoltaan, niin ettei fontti tai muu seikka tyrmää nuorta lukijaa. Itse olen sitä mieltä, että elämässä täytyy seurata unelmiaan vielä eläkepäivilläkin. Se kannattaa. Joku ryhdistäytyy kuntoilemaan, toinen löytää nuoruutensa unelmat taiteen parissa, kolmas opiskee uusia kieliä.  Esimerkkejä riittää.

Jouko Varonen