Onnistumisen taidot, Kirjapaja-kustannus

Jokaisella on tavoitteita

Jollekin riittää arjen onni

Satu Kaski & Marianne Miettinen: Onnistumisen taidot, Löydä tie tavoitteisiin, Kirjapaja 2018

Joku keihäänheittäjä kokee onnistuneensa, kun tulee kilpailuissa kuudenneksi. Toisella ei hopeamitali riitä. On monentasoita onnistumista. Elämässä voi kokea onnistumista, kun saa avioliittonsa ”onnen satamaan”, kukaties pari lasta. Toinen etsii onneaan ja löytää viimein onnistumisen sopivan sielunkumppanin löydyttyä.

Tässä kirjassa puhutaan paljon urheilijoista. Urheilija on usein riippuvainen onnistumisista. Onnistuminen merkitsee sponsoreita, rahallista tukea, mahdollisuutta ulkomaanleireihin, jne.

Entäpä jos ei tavoittelekaan onnistumista. Vain tavallinen ja pienissä puitteissa sujuva arki voi olle jollekin onnea. Nyky-yhteiskunta on liiaksi onnistumispainotteista. Jo koulussa taistellaan ”verisesti” opiskelupaikoista ja koenumeroista, kukaties toisen onnistuminen on ”seiska”, kun taas toiselta hyväksytään pitkin hampain yhdeksikkö, kun kymppi olisi tavoite. Siinä suhteessa otan opettajana ilolla vastaan koulu-uudistukset, joissa vähennetään numeroarviointia. Toisaalta ylioppilaat tietävät, että onnistuminen ylioppilassuorituksissa voi merkitä sitä, mihin yhteiskuntaluokkaan on tyytyminen tulevaisuudessa.

Itse läksin maalaiskodista ns. pitkän linjan kansankynttilän oppiin ja kun päädyin yliopisto-opintojen jälkeen opettajaksi maalaiskoululle, oli tavoitteena idylliseen pikkukaupunkiin pääsy. Sekin onnistui. Sitten haaveilin kirjailijan työstä oman työn ohessa ja kas, tein 25 kirjaa kaupallisilta kustantajilta. Mutta suurimman onneni koen silti luonnon ja oman perheen parissa, vaikka siitä ei ole suurta rahallista hyötyä.

Luulen, että työtön, joka on oppinut elämään säästeliäästi, omista edellytyksistään lähtien, on joskus onnellisempi kuin suuren firman johtaja joka kipuilee miljardiensa kanssa. Työttömiä ahdistetaan liikaa nyky-yhteiskunnassa.

Kirja on hyvä ja hyödyllinen vaikka se kirvoitti mieleni vähän sivupoluille. Kirjan tekijät tuumivat, että myönteinen minäkuva on onnistumisen edellytys. Myös asennoituminen työntekoon on tärkeää, jos siihen annetaan, esim. nuorille mahdollisuus. Tärkeää on uskoa ”omaan juttuun”. Itse en näkisi näitä termejä niin tärkeiksi. Oma elämä loksahtaa kyllä raiteilleen, kun ei pilaa sitä tahallaan, joka on usein niiden kohtalo, joilla toimeentulo ei ole ensimmäinen asia, jota tarvitsee ajatella.

Jouko Varonen