Orpotytöstä ministeriksi

Sinikan taival

Mönkäreen elämänvaiheet

Patrik Pehkonen: Orpotytöstä ministeriksi,

Sinikka Mönkäreen tarina, Art House 2017

Sinikka Mönkäre syntyi rintamamiehen perheeseen. Äiti veti johtopäätöksensä, kun mielenvikainen mies palasi sodasta ja joutui hoitoon. Heille riittäisi kaksi lasta. Mutta uusi tulokas oli alulla ja äiti arveli turvautua raskaudenkeskeyttäjään. Tähän operaatioon loppui äidin elämä. Sinikka, joka oli äidin kuollessa kolmivuotias, pääsi vanhemman veljensä kanssa hyvään kasvattiperheeseen.  Kirja vaikuttaa rehellisesti ja selkeästi kirjoitetulta. Liian syvällisiä poliittisia spekulointejakaan siitä ei löydy ja kirja sopii mattimeikäläisenkin käteen, jopa vaikuttaa sopivan lukijaystävälliseltä motivoidakseen mukaan Mönkäreen myöhempiin vaiheisiin. Tyttö lainoitti opintonsa ja oli todella lahjakas. Eräs kokemus ns. epäystävällisestä lääkäristä sai Mönkäreen suuntautumaan lääketieteen opintoihin. Opiskelijoiden railakkaista bileistä seurasi asunnon vaihtokin, mutta tinkimätön suhtautuminen opiskeluun auttoi Sinikan valmistumaan ensimmäisenä kurssiltaan.

Kirja antaa paljon palstatilaa Mönkäreen poliittiseen uraan. Vaalivoittoa seurasi kirvelevä tappio, mutta Lipponen teki uudelleen eduskuntaan nousseesta Mönkäreestä ministerin, eikä ura jäänyt keskeneräiseksi. Jossakin vaiheessa tuli myös aviokriisi, mutta ratkaisu takasi auvoisat eläkepäivät uuden kumppanin kanssa. Sitä ennen Mönkäreestä tehtiin vielä RAY:n johtaja.Todella hyvin kirjoitettu kirja, joka muistaa myös kritisoida Mönkäreen huolimattomuutta ulkoasunsa suhteen. Joskus hän sai kuulla, että kampaa nyt, ministeri edes hiuksesi.

Joku poliittisiin elämänkertoihin erikoistunut kirjoittaja voisi pitää Mönkäreen elämänkertaa, jopa liian ”helppona”. Se vaikutti minusta kuitenkin rehelliseltä ja konstailemattomalta, hivenen pikkusievältä kirjalta.

Jouko Varonen

 

 

 

Vastaa