Ovela Roope-setä

Carl Barksin Akuja                                                                 Aku ja kumppanit vauhdissa

Walt Disney: Aku Ankka, Ovela Roope- setä, Carl Barksin parhaat sarjat, Sanoma Media 2017

Aku Ankka on luvannut esitellä Huutovuoren kaikua. Mutta kaikua pitää vähän terästää. Veljenpojat, Tupu,Hupu ja Lupu joutuvat toimimaan kaikuna. Mutta jostakin syystä Aku unohtaa laittaa kolikon poikien lippaaseen ja siitähän seuraa skandaali. Kaiku ei vastaa, ei sitten millään, vaikka yleisö odottaa ja opas on ihan nolona. Luotilaakson seriffissä Aku joutuu jopa luotisateeseen, mutta luodit kilpistyvät seriffin tähdestä. Kyseessä on seikkailu karjavarkaiden kanssa, joilla on keksintö, millä saadaan omistajan merkki eläimiin. Kyllähän tutka-antennia ( nykyinen laser-tykki?) käyttävät karjavarkaat saadaan putkaan, kun veljenpojat myös vähän auttelevat Akua.

Roope nautiskelee kaikessa rauhassa uiskentelusta rasäiliössään, vaikka aivan rahasäiliön lähellä on rakennustyömaa. Kukapas muu siellä häärääkään rakennuspuuhissa kuin karhukopla. Nyt hyvät neuvot ovat kalliita. Mutta Roopella on rahan lisäksi ideoita.Pelle Peloton matkustaa ystävineen unelmaplaneetalle ja tapaa siellä laiskanpulskeaa ankkaväkeä.

Carl Barks ( 1901-2000) on kuuluisin Aku Ankka-sarjojen tekijä. Hänen keksintöjään ovat mm. Roope-setä, Hannu Hanhi, Pelle Peloton, Karhukopla, Ankkalinnan kaupunki ja Roope-Sedän rahasäiliö. Carl Barksin parhaat sarjat esittelee Barksin tuotantoa, yleensä klassikoiksi jo muotoutuneita Aku-seikkailuja.

Näitä Barksin Aku-tarinoita lueskellessa tulevat mieleen 50 – 60 – luvun ajat, jolloin koulussa kävi lastenlehtien kauppa kuumana. Minulla oli voittamaton kauppatavara, Aku Ankan kovakantinen vuosikerta jostakin 50-luvulta. Sillä sai lainaksi repullisen texvillereitä tai villilänsiä, puhumattakaan nakkenakuttajista ja mustanaamioista. Voi noita aikoja.

Jouko Varonen

Vastaa