Paavo Arhinmäki: Kaiken se kestää, WSOY Kustannus

Urheilumies Arhinmäki

Futiskatsomoissa tapahtuu

Paavo Arhinmäki: Kaiken se kestää, WSOY 2021

Vasemmistopoliitikko Paavo Arhinmäki tunnetaan paitsi kulttuuri- ja urheiluministerin puuhistaan, myös jalkapallofanina. Mies itsekin on pelannut kakkosdivaritasolla, joten tietotaitoakin on.

No joskus iloiset futismatkat päätyvät seiskan sivuille, kun tämä ministeri on sitä mieltä, että jalkapallopiireissä pitää huhuilla huuhkajana muiden mukana, eikä saa sylkäistä lasiin, kun sitä tarjotaan.

No onhan se jalkapallo kiinnostanut poikia aina ja lienee maailman eniten intohimoja kirvoittanut urheilulaji. Kun nyt Suomikin pääsi arvokisojen makuun, niin tietysti tämmöinen penkkiurheilijan tunnustuskirja on tietysti syytä tutkia tarkkaan.

Kaikkihan sen tietävät, että Paavo tykkää kosteista ja niitähän riittää katsomojen penkeillä.

…”Maradona huijasi koko maailmaa suorassa lähetyksessä ”Jumalan kädellä”. Kaikki muut paitsi ottelun tuomarikolmikko näkivät, että maali tehtiin kädellä. Ja vain neljä minuuttia myöhemmin nähtiin yksi jalkapallohistorian hienoimmista maaleista. Maradona lähti liikkeelle omalta alueeltaan, käytti vastustajia lähinnä pujottelukeppeinä ja kieputti lopulta solmuun koko Englannin puolustuksen”…

Kyllä on kivaa lukea jalkapalloilun historiallisista hetkistä anekdootteja ja tosikuvauksia, kun Arhinmäki on tehnyt usein reissuja kaikkialle maailmaan. Seiskallekin on löytynyt juttuja Arhinmäen tuppuroinnista lähinnä melkoisessa liirumissa.

Olen aina sympatiseerannut Paavoa, ei siinä mitään. Reilu työväen mies, vaikka ministerin pesti asetti tähän imagoon joskus vähän muuttuvia tekijöitä. Arhinmäen analyysit jalkapallohuumasta eri maissa ovat tarkkanäköistä ja mielenkiintoista luettavaa.

Itselläni tuo jalkapalloharrastus päättyi kentän laitaan, kun nivelkierukka napsahti sen tuhannen palasiksi. Samalla jäi seiväshyppy ladon takana omatekoisilla seipäillä ja telineillä. Kolmen metrin ylitys jäi kunniatauluun kuitenkin.

Kirjan glow on siinä, että kirjoittaja on avoin ja rehti. Lisäksi hänellä on paljon jalkapallotietämystä jopa niin, että monet huippupelaajat analysoidaan omintakeisella tavalla. Paavon seurassa olisi varmaan kiva ottaa kuppia ja jutella jaliksesta.

Kippis vielä Suomen kolmelle pisteelle EM-kisoissa.

Siitä on hyvä ponnistaa.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen