Päivi Nerg/Nina Järvenkylä: Tiukka paikka, Docendo Kustannus

Tärkeitä turvapaikkatöitä

Päivi Nerg tilittää

Päivi Nerg/Nina Järvenkylä: Tiukka paikka, Docendo Kustannus 2019

Päivi Nergin, maisterin ja agronomin, kasvot tulivat tutuiksi televion katsojille vähintään silloin, kun maahamme alkoi virrata turvapaikanhakijoita vuosina 2015 – 2016.

No hälyt ja mediakuohunta laantuivat vähitellen ja alettiin jopa ymmärtää, että lähimmäistä on autettava, kun on hädän hetki.

Kansa vain otti pulttia koko asiasta, eivätkä Suomen päättäjät jääneet ilman palautetta. Aihe antoi mahdollisuuden populaareihin ilmiöihin, joita politiikassa käytettiin hyväksi sekä yksilö- että puoluetasolla. Yhä enemmän alettiin kuitenkin nähdä, että kyseessä oli myös humaani juttu, jota ei voinut ohittaa noin vain, rajat kiinni – mentaliteetilla.

Kohtapa kannuksensa turvapaikka-asian ratkojana saanut Nerg otettiin remmiin myös maakunta- ja sotevalmisteluun. Ajateltiin, että Nerg kyllä hoitelee senkin asian kuntoon. No, tiedämme kyllä, että ikiluukkujaa ei vielä keksitty, vaan homma lopahti ja keskeiset ministerit pistettiin oppositioon.

Kirja on monisyinen ja spekulatiivinen kannanotto, jota lukee mieluusti. Moni asia, joka kansalta jäi kiihkon ja vihapuheidenkin aikana huomioimatta, alkaa selkiytyä. Oltiin uuden edessä. Enää emme elä impivaarassa, vaan on otettava huomioon myös köyhien ja kärsivien asia, niin valtakunnallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Pelkkä kolikon heittäminen kolehtihaaviin ei enää riitä. Tarvitaan kipeää tekeviä ratkaisuja.

Niin tai näin. Kirja on hyvä ja hyödyllinen ”jälkipyykki” suomalaisia hätkähdyttäneistä ajoista. Lueksin tapani mukaan teosta iltapuhteena ja aamutunnit olivat kyseessä ennen kuin kirjan takakansi kolahti käteen. Silmiä avaava kirja, kertakaikkiaan.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen