Pallon henki, Hämmästellen maailmalla

Raikas matkakirja

New Yorkista Savoon

Risto Lindstedt: Pallon henki, Hämmästellen maailmalla, Kirjapaja 2017

Risto Lindstedtin matkakirjaa on luonnehdittu ”hyväntuulen matkakirjaksi”. Miehen matkassa on jotain supisuomalaista. Dialogit vaimon kanssa antavat juttuun sitä jotakin, jota syvästi kulturelleista matkakirjoista puuttuu. Kirja vie lukijan Irlantiin, Berliiniin, New Yorkiin, Roomaan, Venetsiaan, Beniniin, Pietariin, Tukholmaan, Lontooseen ja lopulta Savoon.

Lindstedt on jäänyt eläkkeelle Suomen Kuvalehdestä ja toimii nykyisin vapaana kirjoittajana. Hänen teoksiaan ovat Moottoripyörä ja miehen mieli ( 2008) ja 1918 – Matkoja muistin rintamilla ( 2017).

Tykkäsin kirjailijan vapaasta assosioinnista, vastakohtana matkakirjoissa usein tapaani briljeeraukseen. Ei niin, että hänellä ei olisi varaa loistaa taidoillaan enemmänkin, mutta tällainen väljä” tyyli antaa lukijalle mukavia hetkiä, humoristisuuttakin.

Tänään on se hetki. Pesuvadin sylissä pyörii satakunta poikasta. Luulen kuulevani ja aavistan ymmärtäväni, että kyseessä ovat oliivi-kilpikonnat. Tarkka lajinmääritys se tuskin on, viitannee kilven tulevaan väriin; mustaa tai vihertävän kellertävää … Otamme osaa, liitymme saattoväkeen kantaen kumpikin konnaista kämmenkupissamme.” …

Pidin Lindstedtin kirjasta. Itselläni oli nuorena miehenä tapana pitää muistikirjaa mukanani kun liikuin Lapin taimenpuroilla tai Norjan turskavesillä. Illalla, kun kalastus ja luonnossa samoilu oli päättynyt, oli aikaa purkaa tuntojaan myöhempiin julkaisuihin.

Lindstedt on kirjoittajana vapautunut ja raikas. Siitä pidän. Usein olen lukenut esim. irlantilaisen Gerald V Kussin matkakertomuksia ja löytänyt niistä samaa humoristista irtonaisuutta, joskus tietysti napakkaa satiiriakin.

Jouko Varonen