Paossa Thomas Rydahl

Fuerteventuran erakko

Mafian jäljillä

Thomas Rydahl: Paossa, Minerva kustannus 2017

Fuerteventuran erakko pistää viimeiset rahansa taisteluviihteeseen. Vedonlyönnistä on liikkeellä huhuja. Mafia on kuulemma sopinut ottelun. Jostakin tihkuu tieto, tosin pientä palkkiota vastaan. On erakolla bisneksiä. Hän hoitelee jäljittämisjuttuja ja palauttaa kadonneet tavarat toimeksiantajalle. Joskus pitää etsiä myös ihmisiä ja tämän kirjan eräs juoni onkin ihmisen etsiminen, ja se homma ei ole aivan yksinkertainen. Erakko joutuu tekemisiin mafiosojen kanssa ja siinähän on henkikultakin vaarassa.

Toinen kertomus, jolla kirjaa johdatellaan eteenpäin, on tv- tähden tuleminen paikkakunnalle. Entinen tv-sarja tarvitsee jatko-osan vaikka tähti on jo vähän ikääntynyt. Nyt on tarkoituksena tehdä juttu kadonneen etsimisestä. Nainen etsii isäänsä, joka kuulemma elelee näillä main.

Thomas Rydahl ( s. 1974) on tehnyt erakostaan jo aiemmankin kirjan ja tietysti se on rankattu dekkarikirjallisuuden huipulle. Rydahl on tanskalainen kirjailija-akatemian kasvatti, joka on selvästikin siis koulutettu kirjailija, eikä synnynnäinen lahjakkuus. Edellisen romaanin oikeudet on myyty pariinkymmeneen maahan.

Kirja etenee lyhyin ajoin ja houkuttelee lukijan salakavalasti koukkuun. Päähenkilö, erakko-etsivä, on sympaattinen tyyppi eikä varmaan tahdo kenellekään pahaa. Mutta pahaksi onneksi hän on joutunut vihoihin erään mahtimiehen kanssa, ja kauhun tasapaino on ainut ase, joka estää vakavammat yhteenotot. Erakolla on nimittäin tietoa mahtimiehen edesottamuksista, jotka läheskään kaikki eivät kestä päivänvaloa.

Kirja on lukukokemus, jota voisi pitää erityisenä rikoskirjallisuutena, jossa on myös kaunokirjallisia tehoja. Minut kirja imaisi mukaansa ja tietysti meni pari viikkoa, ennenkuin rikoskiemurat selvisivät. Suosittelen kirjaa niille, jotka haluavat pitkäkestoista ja laadukasta lukukokemusta.

Jouko Varonen