Pär Stenbäck: Demokratia on pelastettava, Docendo Kustannus

Persutko kuriin

Perinteiset puolueet kriisissä

Pär Stenbäck: Demokratia on pelastettava, Docendo kustannus

Näyttääpä siltä, että kansa äänestää kerta toisensa jälkeen jaloillaan. Turha siinä on naputtaa, kun populisteiksi syytetyt perussuomalaiset jyräävät. Ei näy sekään onnistuvan, että em. puolueen puheenjohtajalla on huono pärstäkerroin perinteisten puolueiden joukossa ja paalupaikalla porskuttava puolue, eli kansan syvien rivien ääni vaimennetaan, jopa valtion korkeimman johdon avulla.

No, tätä ei tietysti saanut lukea kirjasta, jota aamutunneilla silmäilin. Pär Stenbäck käyttää kultivoitunutta kieltä, eikä ala erityisesti syyttelemään ketään demokratian, eli perinteisten valtapuolueiden hupsahtamisesta persuille 100 – 0. Eihän siinä pelipaidan repiminen auta. Pitää keksiä semmoisia asioita kuin terrorismi, maahanmuutto, puheenjohtajan ikivanhat rohkeat kannanotot. Vaalien aikaan tietyn puolueen väkeä ja puheenjohtajaa jo lyödään mediassa kuin ns. vierasta sikaa, kun kansan ääni, jota olisi kuultava demokratiassa, ei satu kiinnostamaan entisiä valtapuolueita. On parempi ohittaa kansan kanta vähin äänin, eli junailla homma perinteiseen kuosiin.

Lieneeköhän tämmöinen toimintakaan, varsinkin kun on niin räikeää kuin tohtori Halla-Ahon ja hänen puolueensa hyljeksimisessä, sitä oikeata demokratiaa. Tavallinen tallaaja kun ajattelee demokratiasta jotain semmoista, että siinä kuunnellaan kunkin maan kansalaisten valtaosan mielipidettä.

Stenbäck on ollut politiikassa näkyvillä paikoilla. Hän kyllä taitaa poliittisen pelin. Tosiasiassa, kirjan glow on kuitenkin se sama kuin muuallakin näyttää olevan. Vaiennetaanpa kansan ääni, mieluummin poliittisella pelillä, joskus jopa melkoisen härskillä, että saadaan taas entiset nautintaoikeudet tutuille porukoille.

…”Monet hyvin vakiintuneet puolueet oikealta, vasemmalta ja keskeltä olivat alkuun neuvottomia sen suhteen, mitä tehdä, kun äänestäjät kaikkosivat uusien protestipuolueiden kannattajiksi”…

No eipä taideta kansaa saada ”kuriin” Suomessakaan, vaikka tehtäisiin miten kiivasta mediasotaa toisinajattelijoita kohtaan.

Ajat ovat muuttuneet. Muutkin haluavat rahavirtoja kuin perinteiset rohmut, niin sanoakseni. Kirjaa lueskelin ja huomasin, että kohta jo löytyi esiin persuvihaa. Norsunluutornista laskettelu ei kyllä auta, jos kansa haluaa äänestää rehtien asioiden puolesta eikä hyväksy sitä, että suurin puolue ei saa valtakunnallisissa elimissä mitään päätäntävaltaa.

Olishan siinä vielä se itänaapurin ja monien muiden tie, että ”hiljentää” kylmän viileästi ja vilpillisesti opposition ja sen puheenjohtajan ääni ja samalla kansan mielipide. Spekuloikaahan pojat, jos se siitä onnistuisi.

Että se siitä demokratiasta

Helevata

Jouko Varonen

SARV:n jäsen