Parannetaan kansa

Psyyken hoito tärkeää sairauksissa

Kansanparantaja ja lääkäri

Hannes Karppinen&Tapani Kiminkinen: Parannetaan kansa, Tammi 2017

Tämän kirjan keskeinen sanoma painottuu elämän ja kansanterveyden perusteisiin – siihen mikä on yhteistä parantumisen ilmapiirissä parantajasta riippumatta.”…

Hannes Karppinen on kuuluisa kansanparantaja, joka pystyy parantamaan ilman lääkehoitoa, potilasta koskettelemalla, niveliä paikalleen ”loksauttamalla”. Tärkeää hänen hoidoissaan on se, että hän suhtautuu potilaaseen kokonaisvaltaisesti, unohtamatta psyykeä ja potilaan taustoja ja kokemuksia.

Tapani Kiminkinen on perinteisen lääketieteen edustaja, joka ymmärtää myös potilaiden persoonallisuuden vaikuttavan sairauden laatuun ja kansanmiehen otteella ohjailee potilaitaan oikeaan suuntaan sairauksiensa hoidossa. Joskus tarvitaan lääkkeitä, mutta usein ei. Esim. selkävaivoihin on tehty sadoittain turhia leikkauksia.

Hanneksen työ perustuu kivun hoitoon. Potilas on saatava ”toimintakuntoon” ja erilaisten hermoreittien merkitys näissä manuaalisissa hoidoissa on tärkeää.

Toki kumpikin kirjan tekijöistä tietää, että sairaudet johtuvat usein vääristä tottumuksista. Niinpä esim. unettomuus saattaa johtua siitä, että potilas pitää tapanaan syödä rasvaisia ruokia klo 20:n jälkeen eikä harrasta terveysliikuntaa, ehkä myös ottaa parin tunnin päivänokoset, jolloin yöuni väkisinkin vähenee aamupuolelta.

Tärkeää on myös positiivisuus, jonka teeseistä mainitaan kirjassa muutamia:

– Sinä olet ainutlaatuinen. – Sinä olet paljon arvokkaampi kuin uskotkaan. – Sinä voit oppia kaiken. – Sinä olet parempi kuin moni muu. – Sinä tiedät paljon sellaista, mitä muut eivät tiedä. – Sinun on syytä olla ylpeä itsestäsi. – Sinä pystyt mihin tahansa. – Sinä voit opettaa muita. – Hymyile ja naura. – Joku välittää sinusta.

Kirja välttelee lääketieteellisiä kannanottoja. Se on kansanomainen elämäntapaohjeiden kooste. Joku voi sanoa, että turhaa jutustelua, mutta yhtä moni lukee teosta opikseen.

Jouko Varonen

Vastaa