Paras ystäväni Ariel, Paras ystäväni Belle, Sanoma Media Finland

Upeita prinsessasatuja pienimmille

Ystävyys ja rakkaus ovat tärkeintä

Disney, Prinsessat, Paras ystäväni Belle, Sanoma Media Finland 2018

Disney, Prinsessat, Paras ystäväni Ariel, Sanoma Media Finland 2018

Ystävyys on ihmeellinen juttu. Siitä kumpuaa elämänvoimaa niin isoille kuin pienille. Ystävänä voi olla vaikkapa vanhus tai joku lapsi jolla ei ole kaveria, miksei vaikka noiduttu kahvikuppi tai merikala.

Näissä selkeissä, upeasti taitetuissa ja kuvitetuissa, sekä  katselijalle ystävällisissä kirjoissa ystävyksiä ovat Kippo ja Prinsessa Belle, sekä vedenneito Ariel ja merikala Pärsky.

Täytyy ihmetellä taitoa, jolla kirjat on toteutettu tuttuihin Disney- teemoihin ja aivan pienimmillekin sopiviksi. Kukaties niissä on vaikka virikettä oppia suurista teksteistä lukutaito jo varhain, ennen kouluun menoa. Mikäpä sen parempi, kun taidon oppii kotipiirissä ilman koulun tuomia onnistumisen paineita.

Pärsky ja Ariel lähtevät tutkimaan vanhaa hylkyä. Kirjan sanoin: Seikkailujen kuuluu olla jännittäviä. Mutta Pärskyn ja Arielin tarinassa sanotaan ystävyyden sanat myös aivan selkeästi. Pärsky muistuttaa, Arielia tämän rohkeudesta ja laulutaidosta. Siitähän Ariel tulee hyvälle mielle. Ariel muistuttaa, että Pärsky on todella rakas ystävä hänelle.

Kunpa me aikuiset ja lapset muistaisimme sanoa ystävillemme ne ystävyyden sanat, jotka ilahduttavat toista. Valittevan usein ihmiset kiinnittävät huomiota vain toisen huonoihin puoliin.

Kahvikuppi Kippo taas viihdyttää Belleä noidutussa linnassa. Niinpä ystävyys ja rakkaus siirtyvät vaikka lintuihin, joita noiduttu prinssi syöttää ulkona rakkauden pilke silmissään. Kyllä he tietävät, että paha taika raukeaa aikanaan ja hirviöstä kuoriutuu komea prinssi.

Onnistuneita kirjoja kaikkein pienimmille. Mikäpä siirtäisi ystävyyden ja rakkauden sanomaa paremmin lapsiin, kuin yhteinen lukuhetki tällaisten upeiden kirjojen parissa. Siihen lukuhetkeen kuuluu tietysti lämmin läheisyys aikuisen kanssa, jopa suukko.

Jouko Varonen