Paras ystäväni Tuhkimo, Doria etsimässä, Halitaan!, Sanoma Media Finland

Kaksi lämminhenkistä kuvakirjaa

Dori ja Tuhkimo

Disney Prinsessat: Paras ystäväni Tuhkimo, Sanoma Media Finland 2018

Doria etsimässä: Halitaan!, Sanoma Media Finland

Tuhkimo-tarina on niin klassinen kertomus, että siitä voi tehdä aina uusia versioita. Tuhkimohan oli tyttö, joka haaveili tanssiaisista, mutta niihin päästäkseen hän tarvisti myös taikoja. Pahaksi onneksi taika raukesi keskiyöllä.

Tämä selkeä, pienimmille tarkoitettu ja herttaisesti kuvitettu kirja kertoo Tuhkimon pikku ystävistä, jotka haluavat auttaa tyttöä pääsemään unelmaansa. Mutta loppusilauksen antaa kuinkas muuten, ystävällinen haltijatar. Tarina on valmis jatkumaan. Pienet lapset tykkäävät selkeistä kuvista ja mukavan lyhyistä teksteistä. Ei heille tarvitse selittää koko tarinaa onnellisine loppuidylleineen. Lämmin kertomus tytöstä ja pikku-ystävistä, hiiristä ja linnuista riittää. Pitäähän sitä jotain jättää toiseenkin kertaan.

Tämänkertainen Dori-kirja kertoo tietysti huonomuistisesta Dorista, joka voi joutua teille tietymättömille ilman ystävien apua. Mutta tarinassa on tällä kertaa toinenkin ”eksynyt” veijari, nimittäin pieni saukonpoikanen.

Kirjan opetuksia voi lukea tiivistelmästä, joka on kirjan lopussa:

– Miltä Dorista tuntui, kun isä ja äiti halasivat sitä?

– Miksi Hank tuli surulliseksi, katsellessaan saukkoja?

– Miksi Dori halusi halata muita tarinan lopussa?

– Mitä teet, jos joku kiusaa ystävääsi?

– Miltä halauksen antaminen ja saaminen tuntuu?

– Miten voit ilahduttaa ystävää?

– Miten voit lohduttaa ystävää?

Kerrassaan lämpimiä ja opettavaisia kirjoja, jotka on kuvitettu taattuun Disney-tyyliin. Molemmista päähenkilöistä on tehty elokuvia, joten lapset voivat samaistua hyvin sekä Doriin, että Tuhkimoon.

Jouko Varonen