Parhaat niksit ja kätevimmät konstit, Valitut Palat Kustannus

Tuholaisten kuolemandrinkistä öljytahroihin

Kivoja vinkkejä ja oivalluksia kotikäyttöön

Parhaat niksit ja kätevimmät konstit, Valitut Palat 2019

Minullahan tuo niksi-innostus alkoi siitä kun vinkkasin, että venäläisestä puolentoistalitran limupullosta saa oivan suojan puutarhan pistokkeille ja töpseleille, kun käyttelee vähän jeesusteippiä apuna.

Tässä kirjassa ovat kyllä asialla pro-henkilöt ja käsittellyiksi tulevat niin siivoamiseen, sisustukseen, ruuanlaittoon, hyvinvointiin, kodin kunnostukseen, kuin mm. puutarhan hoitoon liittyvät mainiot ja testatut neronleimaukset.

Niinpä valkoiset sukat saa puhtoisiksi ruokasoodan avulla, valkopyykkiin tehoaa aspiriinitabletti, pesukoneen huuhtomisessa on väkiviina puolestaan kova sana. Hammassärkyyn auttaa suolavesihuuhtelu ( vaikka minä sain opiskelukavereilta ohjeen polttaa yksi tupakka).

Kiva ja todella tarpeellinen kirja. Uppouduin siihen aivan täysillä. Mukaan on vielä laitettu pähkinänkuoressa – laatikoita, joissa löytyy kovia kansanviisauksia vaikka jalkojen hoitoon piparminttujääteellä tai popcornien pikaiseen pitämiseen pakastimessa ennen kypsentämistä ( kovat siemenet astian pohjalla eivät sen jälkeen tee haittaa).

Mikähän siinä lienee, että suomalaiset haluavat tehdä kaiken vaikeuksien kautta. Valmiita ohjeita he eivät halua lueksia, vaikka ne olisivat kullanarvoisia. No, oma on vikansa. Kärsikööt vaikka hilseistä, kun eivät halua tietää, että homma tulee kondikseen aspiriinitabletti-vesi -hoidolla.

Jotkut kodin puuhat muodostuvat, ikävä kyllä, hankaliksi tabuiksi, joiden tekemistä pantataan päivästä toiseen. Vanhalla kansalla oli perittyä tietoutta niin paljon, että esim. anoppi-ruustinna, oli kävelevä tietosanakirja tässä suhteessa. Joskushan tietysti esim. kotilääkitsemiseen liittyvät jutut voivat koitua ikäviksi placepo-efektiensä vuoksi. Siinä suhteessa näpsäkät sairaanhoitajatytöt tai jopa ystävällinen tohtorisetä ovat paljon suositeltavampia ratkaisuja kuin kirjat ja googlettaminen.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen