Parikkalan Siikalahti ja Ite-Patsaspuisto

Parikkalan kesävaltit

Siikalahti ja Ite-veistospuisto

Suuntasimme heinäkuisena lauantaina Parikkalaan. Ensin menimme Siikalahden lintutorneille ja piilokojulle. Pitkospuilla matkaa siivitti taivaanvuohen rauhoittava mäkätys ja kun menimme syömään eväitä tienvieritarkkailupaikalle, jossa oli sopiva pöytä, ruokailumusiikki tuli ruovikosta. Ruokokerttusen säksätyksestä ei voi erehtyä. Tiiratkin pitivät omaa lentonäytöstään kurvaten joskus aivan vierestä. Muuten maisemat olivat hiljaisen oloisia, mitä nyt vastaan tuli pariskunta hyttyshatuissa. Kaunis lehtomaitikka kukki runsaasti polun vieressä ja kilometrin pitkospuukävely teki kivan olon.

Veijo Rönkkösen perustama Ite-taiteen veistoskokonaisuus, jota joidenkin olen kuullut nimittävän jopa ”kauhujen galleriaksi”, on alkanut rämettyä kun luonto on peittänyt samalilla alleen osan veistoksista. Muutenkin tunnelma on muuttunut siitä kun Veijo vielä isännöi paikkaa. Mutta pikkuraha ei riitä paikan kunnostamiseen. Antaisin puiston omistajalle vinkin anoa veikkaukselta muutama kymppitonni veistosten puhdistamiseen. Toki puistossa on vielä vanhaa tunnelmaa, kun ehditään pois sieltä aitaukselta, jossa monet kymmenet alastomat miehet esittävät voimisteluliikkeitä. Turhaan ei puistoa sanota Suomen laajimmaksi ite-taiteen kokonaisuudeksi. Kukkaistutuksista ja kukkien hoidosta pitää antaa monta plussaa.

Patsaspuisto muodostuu 560 betonipatsaasta ja lajirunsaasta puutarhasta. Puisto syntyi 50 vuoden aikana Rönkkösen ( 1944 – 2010) elämäntyönä. Patsaspuistoa on sanottu yhdeksi erikoisimmista fantasiapuutarhoista koko maailmassa. Jostakin syystä ahdistun aina puistossa käydessäni enemmän tai vähemmän. Ehkä siihen osasyynä on patsaiden hammaskaluston huono kunto ja muutenkin tietty ränsistyneisyys. Kalman tuntu huokuu myös puistoon tutustujan mieleen. Ehkä se johtuu myös veistosten harrastelijamaisuudesta. Puuttuisi vain että jossakin olisi luolan suu, josta pääsisi kauhujen luolaan viettämään ikimuistoisia pelon hetkiä. ”Kauhugalleria” kiinnostaa ulkomaalaisiakin ja se on eräänlainen miehuuskoe lapsille. Jossakin pitäisi olla varoitustaulu ” Ei aroille ja heikkohermoisille!” Se lisäisi varmaan kävijöiden määrää.

Jouko Varonen

(SARV:n jäsen)

Lehtomaitikka Siikalahdella

Siikalahden maisemia

Rönkkösen patsaspuisto kaipaisi huoltoa.

Patsaspuiston kukkaloistoa