Pascal Engman: Lesket, WSOY 2022

Älyllistä jännitystä

Radikalisoitumisen seuraukset

Pascal Engman: Lesket, WSOY Kustannus 2022

Engman on nuori dekkarivirtuoosi. Nyt on ruotsalaisella ( kotoisin Chilestä) kirjailijalla aihepiirinä nuoren miehen radikalisoituminen isisin taisteluissa ja palaaminen Ruotsiin. Ja tietysti pojan pitää antaa mitä kuuluu ja kuka käskee muslimien halveksijoille.

Semmoinen maailmankuva on häneen iskostunut, eikä vähiten isän kriittisen olemuksen myötä.

No, dekkari ei olisi dekkari, ellei murhia tapahtuisi. Ensin murhataan poliisi ja sitten nainen. Mutta Engman on siitä juonikas dekkarintekijä, että hän punoo syvyyttä teokseensa, eikä pelkästään rikosten selvittelyä ”konnat kiikkiin” – mentaliteetilla. Nyt ollaan ihmisten henkisillä juurilla.

Sjöwahl-Wahlöö – pari aloitti jo aikanaan tällaisen syvälle porautuvan dekkarityylin. Sitäpä jatkoi Suomessa Matti Yrjänä Joensuu. Usein nimittäin on niin, että ihmisen sisin ja elämänvaiheet ratkaisevat aika paljon, jos paneudutaan rikoksen eettisiin pohjavirtoihin.

Kirjailija on tehnyt jo kolme dekkaria, trilogian siis. Hänen rikostutkijahahmonsa on Vanessa Frank. Vaikuttaa siltä, että naispollari on saanutkin semmoisen gordionin solmun selvitettäväksi, jossa itsekin joutuu melkoiseen ongelmakenttään.

…”Vanessa makari alastomana sohvalla asuntonsa yhdistetyssä keittiössä ja olohuoneessa … hän muisti kuinka hänen työtoverinsa olivat aiemmin levittäneet hänestä juoruja hänen selkänsä takana. Etenkin miespuoliset. Häntä oli haukuttu hankalaksi, omahyväiseksi ja pöyhkeäksi. Ja kun hän pääsi esimiesasemaan, monet nuoremmista, testosteronia pursuavista poliisimiehistä olivat puhuneet keskenään, että hän tarvitsisi kunnolla munaa ja että hänelle pitäisi näyttää mistä kana kusee.”…

Moni on joutunut koukkuun kirjailijan omaperäisen tyylin ja syväluotaavan käsittelytavan vuoksi. Itsellänikin jo kellon viisarit osoittavat syyttävästi aamutunteja.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen