Pauli Nevala/Henry Aho: Kaamea heittäjä, Atrain&Nord Kustannus

Tokion sankarin vaiheita

Pauli Nevala kertoilee

Pauli Nevala/Henry Aho: Kaamea heittäjä, Pauli Nevalan mietteitä urheilusta ja elämästä, Atrain&Nord Kustannus, 2019

Pauli Nevalasta tulivat mieleen nuoruuteni päivät. Tokion olympialaisten voittajan kuvan liimasin oman kaappini oveen tanakasti. Siinä se lienee vieläkin, jos piironkia ei ole poltettu. Maitoliima pitää.

Kuulin joskus, että Nevalalla ja Kinnusen Jormalla oli tapana pitää myös urheilijoiden raha-asioista huolta. Tuumivat kitsaalle keihäskisan järjestäjälle, että kasikymppinen ei mene rikki, jos liksat eivät parane. Eikä mennyt. Kasikymppinen keihäässä oli kova sana siihen aikaan.

Anabolisiakin tuli Paulilla käytettyä. Kertoo siitä omaan tapaansa, siis rehellisesti:

Me saimme 500 tablettia anabolisia steroideja. … Mietokin väittää, että ei tiennyt niistä muka silloin mitään. … Väätäinen oli hänelle puhunut silloin, kun voitti Euroopanmestaruuden, että hän oli ollut Epo – kuurilla. … Aamulla ja illalla otin yhden pillerin. Saimme 50 kiloa enemmän jalkaprässissä kuin kuukausi takaperin. … Ajattelin että Herra Jumala! Kaikki tuntui niin helpolta ja köykäiseltä.”

Nevala puhuu railakkaasti urheilijakavereista ja keihäänheittäjän taipaleesta, kaihtamatta paljastuksia. Kirja on hänen omaa jäljittelemätöntä, joskus rönsyilevää kerrontaansa. Pauli puhuu kokeilustaan kullankaivajana Lapissa, poliitikkojen sotkeutumisesta urheiluasioihin, armeija-ajastaan, Teuvan kunnanvaltuuston hommista, keihäsmallikikkailuista, huippu-urheilijan todellisuudesta, eläkeläisen päivistä, jne…

Kiva kirja. Teuvan mies puhuu suunsa puhtaaksi. Lukaisin kirjan pari kertaa ( toisen kerran valikoiden, eka kerran tarkkaan).

Kyllä silmät rävähtivät monta kertaa auki. Tämmöistäkö se todellisuus onkin. Setelin kuvat ovat herroilla vain silmissä.

Urheilija-ressukka saa olla heidän sätkynukkensa ja rahakoneensa. On tietysti paljon myös seesteisempää kerrontaa. Nevala kun on saanut paikkansa suomalaisten sydämissä rehtinä ja suorapuheisena miehenä.

Kiitos kirjasta Pauli. Talletan sen parhaalle paikalle urheilukirjojeni joukkoon. Toivottavasti kirjakaupassa Visat vinkuvat.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen