Paulo Coelho: Hippi, Bazar kustannus

Coelhon matkassa

Mestari virittelee hippiajoistaan

Paulo Coelho: Hippi, Bazar Kustannus

Painosten kuningas on kirjoittanut selkeästi omaelämänkerrallisen romaanin, jossa liehuvakutrinen hippipoika lähtee ulkomaanmatkalle. Mukaansa hän saa kuvankauniin tytön, joka tietysti kiinnostaa alamaailman väkeä. Kohtapa ollaankin vaikeuksissa konnien kanssa:

– Turpa tukkoon huora, yksi miehistä sanoi. Heiltä riistettiin vyötäröltä rahapussit, joissa he pitivät passeja ja rahoja, ja heidät työnnettiin pysäköityjen autojen takapenkille. Paulo ei ehtinyt edes nähdä, miten hänen tyttöystävänsä kävi – eikä tämäkään tiennyt mitä kävi hänelle. ”

Kulttikirjailijaksi nousseen Coelhon taival nuorena ei ollut hääviä. Hänet passitettiin mielisairaalaan, kun hän protestoi vanhempiensa valitsemaa elämänuraa vastaan. Monien vastusten kautta poika kuitenkin alkoi kiinnostua kirjoittamisesta. Niin käy usein niille, joilla on säröiset nuoruudenajat. Kirjoittaminen kun on samalla hoitavaa terapiaa. Coelho oli myös menestynyt lauluntekijä ennen kirjailijanuraansa.

Että mitä. Tämä kirja kertoo hippitytön ja -pojan matkusteluista ympäri maailmaa. Myös uskonnollinen eetos ja korkeammat voimat ovat mukana kokemuskentässä, jota terästävät hippien käyttämät piristeet kuten hashis ja vahvemmat, joiden ansiosta elämä muuttuu elämisen arvoiseksi. Niissä vain on omat vaaransa.

Paulon ja Carlan rakkausmatka päättyy niin kuin usein nuorilla rakastavaisilla. Erotaan ja jätetään uusi tapaaminen sattuman varaan. Jos heidät on tarkoitettu toisilleen, niin kohtalo ohjaa heidät kyllä yhteen.

Kirja koukuttaa lukijansa, vaikka ei ole parasta coelhoa. Usein hänen teoksissaan ollaan matkoilla, niin tässäkin. Myös korkeammat voimat ja mystiset kokemukset kiinnostavat nuoria. Lukukokemus muuttuu yllättävällä tavalla matkakertomuksesta filosofiseksi pohdinnaksi. Se juuri on monien kriitikoiden karsastaman, mutta kansan jumaloiman menestyskirjailijan vetovoiman salaisuus.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen