Pekka Sauri: Onnen harha, Minerva Kustannus 2022

Arvokkaita ajatuksia Pekka Saurilta

Kannattaako onnea tavoitella

Pekka Sauri: Onnen harha, Minerva Kustannus 2022

Poks poks. Elämä oli taivuttanut kuulun radioäänen, poliitikon, psykologin, filosofian tohtorin, jne. pohjille.

Piti ottaa lukua niinkuin viisas nyrkkeilijä ennen teki, että pääsi pystyyn ja uuteen alkuun. Tarvittiin yksi sukupuuttoon kuolevaksi rankattu rikkaruoho, jossa oli kaunis kukka. Sauri tarttui oljenkorteen ja satsaus kannatti. Kasvi löytyi, kukki heleästi, sai aikaan uuden alun miehen mielessä. Vähitellen hylkiön ja haaskan tuntemukset minimoituivat. Tuli tilaa vielä elää.

Sauri tutkii tässä kirjassaan mm. rakkautta verrattuna Jumalaan, kokemuksiensa syviä rintaääniä, jumalattomien armahtamista, todellisuutta sopimuksena, jäähyväisiä minuudelle, ykseyttä, johon tarvitaan kaksi, Rakkautta Jumalan persoonassa, jne…

…”Olen vuosikymmenten mittaan aika ajoin asettanut itseni alttiiksi uskonnollisille kokemuksille ja jumalan mahdolliselle ilmoittautumiselle Tällaisia kokemuksia ei vain ole tullut. Olen monissa elämänvaiheissa liihotellut uskonnollisten elämysten ja piirien ympärillä kuin yöperhonen kynttilänliekin. Mitään ei ole tapahtunut. ”…

Sauri on vihreiden jäsen ja tietysti lisää paljon tätä aaltopituutta kirjaansa. Luonto on hänelle Jumala, jota mies ei hylkää. Mutta näyttää Pekkaa kiinnostavan myös Jumala-yhteys. Siksi usein hän ottaa sen puheeksi.

Viisauttahan Sauri jakaa. Kirjaa voi lukea kuin konsanaan katselisi ihmissisimmän jalokivien kokoelmaa, ja niitä muita vähempiarvoisia mahdollisuuksia, turhiksi rankattuja.

– Armahtaisit itseäsi.

– ei ihmisen elämä ole muuttunut miksikään

– kun on jotakin saavuttanut, saavittaminen menettää merkityksen

– Maailma on täynnä tuskaa ja ahdistusta, josta emme tiedä mitään, ennen kuin se meille kerrotaan.

Hyvä kirja viisaalta ihmiseltä, joka uskaltaa myös tunnustaa heikkoutensa eikä ole elämän ulottuvuuksien suhteen silmänpalvoja.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen