Pentti Huovinen: Parantavat bakteerit, WSOY 2021

Suolistossamme on monenmoista yrittäjää

Ihmedieetit tuskin auttavat

Pentti Huovinen: Parantavat bakteerit, WSOY 2021

Emme ole sitä mitä syömme, vaan sitä mitä bakteerit

tekevät siitä mitä syömme.” ( Pentti Huovinen)

Eivät ne ihmedieetit ja personal trainerit ole aina tarpeellisia, vaikka joskus toinen ihminen, eli vänkäri, voi tietysti olla laihdutusasiassa ihan tärkeä asia.

Itse pudotin kahdessa ja puolessa vuodessa painoni 104:stä kilosta 73:een, joka on ihannepainoni. Siinä on pysynyt kohta kolme vuotta, mutta tarkkana pitää olla. Viimeisin innovaationi on, että salaattia on kiva popsia ja tomaattia sun muita terveellisiä. Niinpä ruuan vieressä on meillä aina laatimani monipuolinen salaattilautanen.

Jokapäiväisellä kävelylenkillä vaimon kanssa on myös henkisen huollon paikka, kun jäädään ”suusta kiinni” usein ventovieraiden ihmisten kanssa. Semmosia me lappeenrantalaiset vain ollaan.

Pentti Huovinen tietää nämä suolistobakteeriasiat paremmin. Hän on mikrobiologian erikoislääkäri ja Turun yliopiston bakteeriopin professori. Palkintoja on sadellut hänen tietokirjoistaan. Suorastaan kuluvat kansan käsissä, kun Pentti ei ole mikään ” norsunluu- tornista lasettelija” vaan paremmin kansanomainen terveyskirjailija. Kansa tuppaa rakastamaan omia ”kiminkisiään” ja ”puskiaan” suunnattomasti ja samalla menee tärkeä terveystieto perille vaivattomasti.

Dysbioosi on nimitys vaaralliselle limakalvotulehdukselle. Terve tilanne on silloin, kun suolistossa on vain vähän taudinaiheuttajia tai muutoin häiritseviä mikrobeja. Kuituja pitää suosia ruokavaliossa. Ne pitävät pahat mikrobit loitolla.

Paasto on hyvä asia suoliston kunnon kannalta. Ei kuitenkaan pidä sortua pelkkään vesipaastoon, vaan paaston on oltava ravintoa sisältävä. Tämän on toinen tasavertainen uskontokuntamme huomannut. Nytkin ortodoksit kohta valmistautuvat pitkään paastoon, joka päättyy sitten pääsiäisenä.

Liharuokia ei tällaisessa paastossa kuitenkaan suosita. Pidättyväisiä ollaan muussakin mässäilyssä. Hyvän kirjan on bakteeriopin proffa Huovinen taas kirjoittanut. Mitäs tässä muuta kuin päivän vihanneslautasta värkkäämään. Vaimo jo alakerrassa hauduttelee joka-aamuista kaurapuuroa, johon lisäämme paljon marjoja.

Et siltappaa.

Pahat suolistomikrobit niskalenkistä mattoon, niin sanoakseni.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen