Persia, matkasanakirja ja kulttuuriopas, Joonas Maristo

Persia-opas

Sanoista kanssakäymiseen

Joonas Maristo: Persia, matkasanakirja ja kulttuuriopas, Art House – kustannus 2017

Suomen ja Iranin suhteilla on lähes yhtä pitkä historia kuin Suomen itsenäisyydellä. Iran – silloinen Persia – oli ensimmäisten joukossa tunnustamassa Suomen itsenäisyyden vuonna 1918.

Kirjan tekijä kertoo oleskelleensa Iranissa kirjan tekoa ajatellen ehkä liiankin vähän aikaa (4 kk), mutta hänellä on ollut paljon apulaisia, aina taksikuskista kengänkiillottajaan ja torimyyjään.

Kirjan rakenne perustuu Iranin kulttuurin ja kielen esittelyyn ja ja myöskin vaiheisiin aiemmin, historiallisina aikoina. Iranin kulttuuri on tunnustettua ja siellä on mm. 21 Unescon maailmanperintökohdetta. Asukkaita on 80 miljoonaa ja Iran onkin maailman 18. väkirikkain valtio.

Kirja esittelee kivasti Iran-tietoutta. Se on tarkoitettu suomalaiselle matkalaiselle, jolla ei ole paljon pohjatietoa maasta, kielestä, tavoista ja kulttuurista. Samalla tuodaan mukaan tärkeää sanastoa.

1900 – luvun alkuun asti persia oli historiallisesti ja kulttuurillisesti Lähi-Idän ja Intian niemimaan tärkeimpiä kieliä. Kirjan tekijä opastaa lukijaa käytännön sanaston hallinnassa. Jo muutaman sanan osaaminen tuottaa yleensä iloa ja hyötyä.

Kirjan tekijä on myös lisännyt mausteeksi kirjaan aforismeja ja runoja, jotka hän on itse suomentanut:

Minulla on sinun ilmasi/sääsi.” ( Tarkoittaa että puhuja seisoo puhuteltavan rinnalla ja tukena.)

Pidin kirjan tyylistä. Kirjan tekijän valittama pikaisuus kirjan valmistelussa ja toteuttamisessa on ollut toisaalta etukin. Näin on saatu teokseen sitä ”kanssakulkijan” otetta, jota turisti tarvitsee kun on vielä varsin uusi Iranin tuntemuksessa.

Kirjassa neuvotaan myös valmistamaan iranilaisia ruokia, perehdytetään persian kielen kielioppiin, vanhoihin historiallisiin aikoihin, jne… . Turhaan ei suurlähettiläs sano saatesanoissaan, että hän toivoisi teoksen pääsevän useiden matkalaisten laukkuun, kun he suunnittelevat Iranin matkaa.

Jouko Varonen