Petri Saraste: Kirjeenvaihtaja, Into Kustannus 2021

En ollut herranterttu minäkään

Syöpä opetti maltillisemmaksi

Petri Saraste: Kirjeenvaihtaja, Into Kustannus 2021

Petri Sarasteen elämässä on ollut vaaranpaikkoja vaikka muille jakaa. Hän on liikkunut sotatantereilla ”virran mukana” ja joutunut näkemään kuolemaa lähietäisyydeltä. Mutta niin totaalisesti meni elämä kirjeenvaihtajan hommissa, että avioliittohan siitä kärsi.

Kirja on täynnä anekdootteja ja kulissien takaisia tapahtumia, herrojen bileitä myöten. Valtiovierailuja Saraste oli järjestämässä mm. Koiviston, Halosen ja Niinistön aikakaudella.

Saraste tuumii parisuhdekriisistään jotenkin siihen malliin, että kun pihkeinen raskas työ vaatii raskaat huvit ja enhän minäkään ollut mikään kullannuppu. No semmoinen työ kirjeenvaihtajana, toimittajana ja mm. Helsingin Sanomissa antaa jo miehelle know howta ja siksi hän on ollut kysytty, kylmäpäinen mies.

Kyseessä oleva kirja on jo toinen aikaansaannos Petriltä. Muita aikaansaannoksia on mm. poika, joka on kuuluisa kapellimestari. Itse kirjailijallakin taipuivat kädet mm. taiteelliseen sellonsoittoon.

No, syöpä, pahalainen, meinasi yllättää nuorehkon miehen ja niinkuin syövällä on tapana, se laittoi miehen arvoasetelmat uuteen uskoon. Terveen papereilla kuitenkin edettiin, vaikka löydöksen aikoihin PSA oli kivunnut jo yli kolmenkymmenen, kun normaalin rajaksi on jossakin asetettu kuusi.

Kiva oli lueskella tämmöistä kirjaa ja niinpä tässä lopettelin teoksen, kun näyttävät kaupungin valot jo sammuneen ainakin omassa lähiössäni. Kyllä se vain on niin, että kun muistelmien tekijä ottaa vähän raffimman linjan eikä pistä liiallisella pieteetillä, niin kohderyhmää löytyy, etenkin kun elämänkerta- ja muistelmagenre näyttää nousevan nykyisin arvoon arvaamattomaan. Kas kun sitä lukija voi aina poimia myös elämänviisautta tämmöisen kirjan sivuilta ja tirkisteltävääkin riittää.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen