Philip Teir: Neitsytpolku, Otava Kustannus

Nainen tekee intellektuellistakin typerän

Arvostettu kirjailija löysi uuden

Philip Teir: Neitsytpolku, Otava Kustannus 2020

Niinpä se vain on, että oli millainen älykkö hyvänsä kysymyksessä, niin naisasioissa hän on joskus piikatytön tasoa. Kas kun elämä pyrkii olemaan muutakin kuin hienoja sanakäänteitä ja mieluusti ruotsinkielisiä sloganeita.

Kyllästyyhän sitä myös älykkö Richard pitkään aviosuhteeseensa, vaimoonsa ja lapsiinsa kun tapaa muistaakseni kustantamon tilaisuudessa nuoruutta hehkuvan Paulan.

Mutta intohimoisella rakkaudella on tapana muuttua ajan myötä raadolliseksi taisteluksi, jossa lyödään toista kuin vierasta sikaa.

No kirjan tekijä on intellektuelli mies. Hän suhtautuu tässä eittämättä omaelämänkerrallisia aineksia sisältävässä romaanissaan elämän proosallisiin lainalaisuuksiin hivenen huumorillakin. Lieneekin niin, että huumori ja rento jutustelu on keino terapoida itseään ja estää eskaloitumiset sun muut henkiset vaivat.

Hyvä kirja on kysymyksessä. Suomalainen, kaiken kokenut mies, lukee tämmöistä varmaan mieluusti. Kun se oma turvallinen Kaisa on tullut jätetyksi ja ajaudutuksi uusperheen kuluttaviin ylläreihin ja miinoihin.

Jos wanhalta kriitikonrentulta, joka on elänyt samassa parisuhteessa 48 vuotta kysytään, niin sallittakoon minun ilmaista mielipiteeni. Sen sanoisin osittain Veikko Lavin sanoin: ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen.” Siitä parisuhteen toisesta osapuolesta kannattaa etsiä hyviä puolia ja varata joskus kriisin tullen mahdollisuus tehdä jotakin luovaa, jossa karisevat pimeät salaisuudet parisuhteen ajalta ja muut toisarvoiset jutut.

Se on kumma miten pienestä asiasta suurikin kriisi voi syntyä parisuhteessa. Kannattaa siis kehaista myös toisen saavutuksia, ottaa huumori ja läheisyyden lämpö mukaan. Sillä keinoin voi kaulinta heiluttavasta mantasta tulla elämää sulostuttava ja ihanan kiihottava rakastajatar. Mitä sitä rakastua hurahtamaan kaikkiin piikatyttöihin jotka antavat ymmärtää mutta eivät ymmärrä heti antaa. Räpyttelevät suuria silmiään neitseellisen näköisinä ja kulttuurielämän gurukin rakastuu suin päin.

Miten se oli tämä toinen laulu, Kalle Tappinen, jossa sanottiin: …”Kyllä varmaan, Saaran armaan, kanssa Säkkijärven polkka olis tullut halvemmaks”…

Naisilla kun on alituinen halu testata viehätysvoimaansa ja siinä pyyhkiytyy pois sekin seikka, että kohde sattuu olemaan ukkomies.

Hyvä kirja

Excellent, Skål Philip

Jouko Varonen

SARV:n jäsen