Pia Perkiö: Hän kohtaa minut, Kirjeitä Raamatun henkilöille, Päivä Kustannus

Kunnioitettu Paavali

Mitä ajattelivat Raamatun henkilöt

Pia Perkiö: Hän kohtaa minut, Päivä Kustannus

…”Kuvittelen Sinun ajautuneen tuomittuun suhteeseen jostain ymmärrettävästä syystä. Ehkä sinut oli annettu vaimoksi miehelle, joka kohteli sinua huonosti, halveksi, pahoinpiteli. Ehkä rakastit toista, jonka luokse pakenit rakkaudetonta parisuhdettasi. Voin kuvitella säikähdyksesi, kun asia paljastui. Kauhuasi, kun tiesit seuraukset”… ( Kirje kivitystuomiota odottavalle naiselle, (Johanneksen evankeliumi 8: 3 – 11)

Perkiö ( s. 1944) tunnetaan monipuolisena kirjallisena kykynä. Tuotantoon kuuluvat mm. elämänkerrat, tietoteokset, lasten- ja nuortenkirjat, sanoitukset musiikkiteoksiin, laulusarjoihin, lauluihin, lastenmusiikkiin ja uskonnolliseen musiikkiin, virsiin, jne…

Tämä kirja on tavallaan johtolankojen etsimistä Raamatun henkilöiden elämään ja tekoihin. Etten sanoisi psykologista mikroskooppityötä. Sakkeusta mainitsee Perkiö kirjeessään jopa koomiseksi hahmoksi, kun tämä kiipesi puuhun, että näkisi Herran Jeesuksen. Toisaalta Perkiö sanailee Sakkeukselle, että tuottiko Jeesuksen kutsuminen vieraaksi stressiä tämän vaimolle, kenties vaikeuksia perhe-elämässä.

Elisabetia, joka odotti lasta korkeassa iässä, pitää kirjailija tavallisena ja mutkattomana ihmisenä, joka ei ylpeile tai ole katkera, edes lapsettomuudesta.

Mielenkiintoisia ovat Perkiön näkemykset niin Paavalista, paimenista kedolla, samarialaisesta naisesta, Pietarista, Johanneksesta, Tuomaksesta, jne…Teologiaa papiksi asti opiskelleelle tämäntapaiset spekulaatiot lienevät tuttuja. Myös kirkkokansa saa saarnoissa kuulla analyysia, jota Perkiö hienovireisesti lähestyen tuo esille. Isoja variointeja Raamatun sanaan ei tässä tarjota. Niitä tekevät sitten kaunokirjailijat ja elokuvien tekijät vapaamman fiktion sallivissa julkaisuissa.

Harri Sirola ( 1958 – 2001) mainitsi mm. kirjassaan Jeesus enkelinpoika nasaretilainen ( Gummerus 2001), että Mariaa kiinnosti enemmän eräs nuorimies, katontekijä, jonka luona hän vieraili luvattomissa puuhissa vaikka oma mies oli kaikkien tuntema Joosef ja lapsen alullepanija itse Isä Jumala. Joku luonnehti Jeesusta aikansa kapinalliseksi. Tämä mielipide on saanut aika paljon julkisuutta mikäli muistan oikein.

Kivasti Perkiö kirjoittelee. Ihan innostuin lukemaan vaikka uimaranta kutsui ja vaimo lirkutteli päiväkahville.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen