Pienen kulkijan sairauskirja, Pieni Karhu kustannus

Helposta vaikeaan

Lasten sairauskirja

Stiina Kiiveri: Pienen kulkijan sairauskirja, Pieni Karhu kustannus

Flunssa taitaa olla lapsillakin yleisin vaiva. Samaa sorttia lienee myös vatsatauti. Flunssan hoitona on parhainta lepo. Myös leikkiminen ( jos jaksaa) sopii flunssaiselle. Ettei flunssa tarttuisi, pitää varoa toisen vieressä nenän kaivamista, niistämistä ja aivastamista. Koulussa tai tarhassa flunssa helposti tarttuu. Siksi kotihoito on tärkeää jo alkuvaiheessa. Myös vatsataudin mikrobit tarttuvat lapsesta toiseen. Tärkeää on juoda, vaikka lusikallinen kerrallaan, ettei elimistö kuivu.

Rokkoja vastaan on onneksi nykyisin rokotteita. Tapaturmia tulee helposti kiipeillessä, liikenteessä, veden äärellä tai uidessa, sekä tulen ja rakettien kanssa. Niinpä olisi tärkeää muistaa kypärä pyöräillessä, kävellessä heijastin ja autossa turvavyö, turvaistuin tai koroke.

Kirjassa on myös lapsille sopivia maskotteja, joiden avulla tärkeä tieto menee paremmin perille. Usein kirjan tekijä pukee sairaan lapsen tunnelmat runomuotoon. Nalle seuraa lasta kirjassa alusta melkein loppuun, milloin kipsattuna milloin laastaroituna, tai yleensä vain henkisenä tukena.

Pidin kirjan tiedottavasta annista, vaikka kokonaisuus on vähän rauhaton taitoltaan. Lapset, joita kirjaan on kuvattu, ovat oletettavasti saaneet vanhemmilta luvan ja suostuneet olemaan kuvissa mukana. Itse sen tiedän, että lapsen mieli saattaa muuttua. Eräs lapsi sai vanhemmilta luvan ja minulta palkkion. Hän halusi kuvaan oman kirjani kanteen ja kun painos oli valmis ja tekijänkappaleet tulleet, hän ei jostakin syystä pitänyt kuvastaan. Sain mielen muuttumaan lahjomalla. Sairaan lapsen kuvaamisessa on vielä tärkeämpää olla varovainen. Kirja on nimittäin saatavissa luettavaksi kirjastosta vielä kun lapsi on nuorukainen. Kukapa sitä haluaisi vaikeitakin sairauksiaan levitellä kaikkien tietoon.

Hyvä ja mielenkiintoinen kirja, jota voi katsella ja lueskella esim. ennen lääkäriin menoa. Oletettavasti lääkärireissun stressit katoavat tälläkin keinolla.

Jouko Varonen

( SARV:n jäsen)