Piko ja Fantasion: Kätketty luostari, Egmont kustannus 2019

Kaveri kateissa

Efektiivinen seikkailualbumi

Kätketty luostari, Piko ja Fantasion, Fournier, Egmont Kustannus 2019

Piko ja Fantasion joutuvat melkoisen pulman eteen. Rikollisjärjestö nimittäin nappaa heidän kaverinsa. Mutta voi hyvänen aika ja kertakaikkiaan. Kaveri sattuu olemaan silmänkääntäjä, joka taikoo rikollispomon vaikkapa tuhkakupiksi jos on sillä päällä.

Aivan kelpo seikkailu on kyseessä. Piko ja Fantasion kyllä koukuttavat nuoret lukijat, miksei aikuisetkin, koska hommassa on huumorimeininkiä.

Mitäs enempää kuin homma haisemaan. Lähdetään etsimään kaveria ja wanhasta luostarista löytyy rikollisten päämaja. Kukapa muu siellä häärii hauskuttamassa itseään pahisten kustannuksella kuin tämä kadonnut silmänkääntäjä.

Piko ja Fantasion on perinteinen ranskalais-belgialainen sarjakuva jota julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1938. Tintti ja Asterix vaikutteita löytyy albumista, tottakai. Sarjaa teki vuosina 1947 – 1968 André Franquin ja oli ehkä paras tässä hommassa.

Sarjan suosio on ollut suuri eri puolilla maailmaa. Siinä lienee sitä jotakin, jota minä vanheneva kriitikonjäärä, en oikein aina nappaa. Huumori on kyllä tosi hyvä asia ja sitähän menestyneimmissä sarjoissa riittää. Se nostaa seikkilun tehot uudelle levelille. Kukapa sitä totista torvensoittoa kauan jaksaa lueskella.

Ihan kivaa kamaa tämä juttu on, taiteellistakin omalla tavallaan. Tekijöiden esitystapa sopivan efektiivistä ja kuvailmaisu nuorten mieleen.

Joskus tietysti autojen romuttamista ja muita maneereita on liikaa, mutta makeita toistoja lukija yleensä odottaa.

Loppuidylli on kohdillaan ja tuntuu siltä, että viisainta onkin sankareiden naureskella joskus itselleen, mikä on kunnon huumorin tärkein niksi ja viisaus.

Jouko Varonen

SARV:n jäsen